MENY


Vi flaggar för Ukrainas rätt till frihet

Den här dagen för ett år sedan hissade vi den ukrainska flaggan med förhoppningen om att nästa gång var det för att fira ukrainarnas frihet. Nu blev det inte så.

Istället vajar flaggan utanför kommunhuset i Bergsjö för att visa vårt fortsatta stöd för Ukraina och för deras frihetskamp.

Två år har passerat sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina. Angreppet visar att demokrati och fred inte kan tas för givet någonstans. Precis som vi, har Ukraina rätten att förfoga över sitt land och sitt territorium och en självklar rätt till fred.

Förhoppningen finns kvar

När vi nu flaggar gör vi det för att hedra dem som på olika sätt kämpar för Ukrainas självständighet. Men vi gör det också för de kvinnor, äldre och barn som bara försöker överleva i vardagen.

I vår kommun har mycket gjorts och mycket görs för de som flytt kriget. Vår beredskap för att ta emot fler är oförändrad. Ideella krafter i vår kommun fortsätter oförtrutet med insamlingar och biståndsresor till Ukraina i medmänsklighetens namn. De är också värda en flaggning.

Vår förhoppning finns kvar om att den ukrainska flaggan snart kan vaja utanför vårt kommunhus för att Ukraina äntligen återfått sin frihet.

Närbild av en vajande ukrainsk flagga.