MENY


Fyror på spaning för fjortonde året

Ho-ho! Många är barnen som genom åren följt med Ragnar Svensson och Erling Selling till skogen på ugglespaning. Långt ifrån alla har fått höra ugglorna hoa, men gemenskapen och spänningen i den mörka skogen är nog minst lika mycket värd.

Vårvinter är uggletid. Det är då ugglorna inleder sin häckningsperiod och den som har tur kan höra ugglornas lockrop. Bäst chans att höra dem är under kvällen och natten.

Varje år ordnar Naturskyddsföreningen i Nordanstig en kvällsutflykt för kommunens fjärdeklassare. Den infaller alltid torsdagen innan sportlovet, i år på den märkvärdiga dagen 29 februari. Att delta är frivilligt. Föräldrar och lärare är inbjudna att följa med, även äldre barn är välkomna.

– Det är lite av ett lotteri om man lyckas höra dem eller inte. Men i år är det ugglor i farten här så nu har vi extra stor chans att höra dem, berättar Ragnar Svensson.

Ragnar Svensson från Ilsbo är en av eldsjälarna bakom den årliga utflykten. För fjortonde året i rad arrangerar Naturskyddsföreningen i Nordanstig, där han sedan många år är aktiv, ugglespaning för kommunens alla fjärdeklassare. Ett initiativ och en tradition som Nordanstig är ensamma om i Sverige.

Utflykter med flera värden

En annan av eldsjälarna bakom initiativet är Erling Selling från Harmånger. Han är, precis som Ragnar Svensson, pensionerad lärare och sedan länge aktiv i Naturskyddsföreningen.

– Man får se andra sidor och kvaliteter hos barnen vid de här utflykterna. Det tycker jag är oerhört värdefullt, särskilt under mina yrkesverksamma år som lärare, berättar Erling.

Föreningen har idag ungefär 250 medlemmar och erbjuder ett stort antal aktiviteter året runt. Bland annat fågelskådning på Ornskarpen i maj varje år, Naturnatten den 5 juni och ängsslåtter med efterföljande slåttermiddag på Ersk-Matsgården varje sommar. Under höst och vinter arrangeras föredrag med olika teman.

– Vi är en aktiv förening med många medlemmar men de yngre är svåra att locka, det är så mycket annat som drar idag. Därför tror jag att ugglespaningen är så uppskattad av både föräldrar och barn. Man tar sig inte ut i skogen på det här sättet annars, särskilt inte kvällstid, säger Torsten Hansson från Mellanfjärden, som även han trofast engagerat sig i utflykterna varje år.

Inför utflykten uppmuntras barn, lärare och föräldrar att läsa om, och lyssna på pärlugglans, sparvugglans, kattugglans och slagugglans läten. Då får man ut allra mest av utflykten. Har de inte turen att få höra ugglorna hoa i mörkret, brukar korvgrillningen runt brasan ändå räcka långt.

Naturskyddsföreningen i Nordanstig Länk till annan webbplats.

Två äldre leende män utomhus.

Erling Selling och Torsten Hansson är två av eldsjälarna bakom uggleutflykterna i Nordanstig.