MENY


Nordanstig 50 år – det ska vi fira!

I år är det 50 år sedan kommunerna Hassela, Bergsjö, Gnarp och Harmånger under visst gnissel blev en kommun under namnet Nordanstig.

Genom historien har Sveriges lokala administration genomgått flera stora förändringar. Till en början ersattes socknarna med lantkommuner vid sidan av städer, municipalstäder och köpingar. Den senaste stora förändringen skedde genom 1971 års kommunreform som från och med 1974 ledde till att Sverige i dag har 290 kommuner.

Det innebär att Nordanstig i år firar 50 år som kommun.

– Namnet Nordanstig har varit föremål för diskussioner från och till. Men namnet kan knytas så långt tillbaka som till 1350-talet. Jag vill se det som att vi har historien med oss när vi nu tar vår kommun in i framtiden, säger kommunfullmäktiges ordförande, Kent Hammarström.

Oenighet om centralorten

Sammanläggningen av kommunerna Hassela, Bergsjö, Gnarp och Harmånger arbetades fram av en samarbetsnämnd i vad som kallades Bergsjöblocket. Protokollen visar att det inte var ett enkelt arbete i alla delar och det gnisslade på flera fronter. Oenigheter fanns bland annat kring vilken som skulle bli den nya kommunens centralort och kanske framför allt, vad det nya namnet skulle bli.

Voteringar hölls i bland annat Samarbetsnämnden. Så här står det i nämndens protokoll från 4 januari 1972:

”Första punkten i skrivelsen avsåg den nya kommunens namn. Här följde en mycket ingående överläggning där hr Adolf Andersson framförde namnet Nordanstig, som han ansåg vara ett neutralt namn med historiskt förflutet.”

Jubiléet ska uppmärksammas

Mot Anderssons förslag stod Bergsjö kommun och voteringen blev jämnast möjliga. Till sist skulle ordförandens utslagsröst leda fram till namnet Nordanstig. Till centralort utsågs Bergsjö.

Centerns Adolf Andersson från Gnarp, blev den nya kommunens första kommunalråd. Han skulle följas av ytterligare tio män på posten. Under åren har hittills bara en kvinna tagit plats som kommunalråd.

Nu har 50 år gått och jubiléet kommer under året att uppmärksammas – på vilket sätt är ännu inte avgjort. Klart är i alla fall att alla som bor och lever i vår kommun ska kunna ta del av firandet så håll utkik framåt!

Grattis till oss!

Färgglada tårtljus på gräddiga muffins.

För mer information

Kent Hammarström, kommunfullmäktiges ordförande
kent.hammarstrom@nordanstig.se

Erik Hedlund, kommunchef
0652-36089, erik.hedlund@nordanstig.se