MENY


Anna prisar Sveriges lärare

Stiftelsen Lärargalan delar ut priser för att uppmärksamma läraryrkets betydelse. Alla elever i landet kan nominera och en jury utser slutligen vilka lärare som får pris. Gävleborgs läns representant i juryn är Anna Björk, lärare på Arthur Engbergskolan i Hassela.

Lärargalan är en ideell stiftelse som grundades av Beata Kull från Stockholm. Hon känner en stor tacksamhet gentemot de lärare som bidrog till hennes egen utbildning och vill genom Lärargalan uppmärksamma lärarnas viktiga roll som kunskapsförmedlare och förebilder.

Första året priser delades ut var 2016 och då nominerades 700 lärare. 2023 var antalet 45 000. Juryn har alltså ett digert arbete framför sig när de ska gå igenom nomineringarna (även om de delas upp länsvis). Allt arbete sker ideellt och galan som hålls i Stockholm finansieras av samarbetspartners inom näringslivet.

Den 15 januari öppnas möjligheten att nominera 2024. I april-maj påbörjar juryn sitt arbete.

Tredje gången gillt

För Anna Björk blir 2024 tredje året hon deltar i juryarbetet. Men hur kom det sig att det blev just hon som fick uppdraget att representera Gävleborgs län i juryn?

– Beata Kull kontaktade mig och frågade om jag var intresserad av att vara med. Hon behövde en representant för Gävleborgs län och tyckte att jag skulle passa för uppdraget.

Anna Björk har tidigare varit nominerad till utmärkelsen Guldäpplet som syftar till att synliggöra lärare som utvecklar undervisningen med stöd av IT. Hon har också tillsammans med sina elever fått medalj av Riksantikvarieämbetet för sitt arbete med att tolka de runor som hittats på Ersk-Matsgården.

Men går det att tävla i att vara lärare? Ja, menar Anna. Genom priserna som delas ut lyfts läraryrket fram och allt det osynliga arbete som görs. Anna säger att hon gärna offrar en del av sin fritid för att hylla en lärare – lön för mödan är glädjen hon ser hos alla som deltar på Lärargalan.

Vad är det bästa med att vara lärare?

Anna har arbetat som lärare i 29 år. Först i Stockholm, men sedan 2015 i Hassela där hon själv växte upp. Vad tycker hon är det bästa med att vara lärare?

– Det är jätteroligt att undervisa, få berätta och se hur nyfikenheten växer fram hos eleverna, hur de börjar ställa de rätta frågorna. Folkbildning är något jag tycker är viktigt och kanske var det en bidragande orsak till att jag blev lärare.

Lärargalan 2024

Det är bara elever som kan nominera lärare till pris på Lärargalan. Föräldrar till barn i förskolan, lågstadiet eller mellanstadiet kan skriva nomineringen tillsammans med sitt barn.

Lärargalan utser:

  • Årets lärare
  • Årets ledstjärna
  • Lärargalans pris för ungas psykiska hälsa
  • Årets yrkeslärare
  • Årets gymnasielärare
  • Årets högstadielärare
  • Årets mellanstadielärare
  • Årets lågstadielärare
  • Årets förskollärare
  • Årets lärare i fritidshem
  • Årets lärare inom varje region
  • Årets lärare inom varje kommun

Vissa år delas utmärkelser inom särskilda kategorier ut. Kategorierna varierar och väljs av eleverna själva utefter vilka egenskaper som de tycker är viktiga att belysa.

Nomineringen till Lärargalan 2024 öppnar den 15 januari.

Läs om Lärargalan och hur nomineringen går till. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

En kvinna i täckjacka står framför en skolbyggnad.

Anna Björk är lärare på Arthur Engbergskolan i Hassela och medlem i juryn för Lärargalan.