MENY


Stort intresse för nordligt energihus

Världens nordligaste certifierade plushus kallar Nordanstigs Bostäder byggnaden som invigdes på torsdagen i Gnarp. Ny chans finns att se huset redan på söndag då det visas igen.

Huset ska, när det är i full drift, producera mer energi än vad det förbrukar. Med tjocka, välisolerade väggar, stora fönster i söderläge, kroppsvärme och överskott från den tekniska utrustningen hålls huset varmt. Takets solpaneler producerar dessutom egen energi till byggnaden.

Många nyfikna

Invigningen som också var premiärvisning av huset lockade många nyfikna. Från bostadsbolagets sida uppskattas antalet besökare till uppemot 100 personer.

– Vi har fått väldigt positiv feedback. Huset överträffade nog folks förväntningar, eftersom många trott att det skulle likna en vanlig hyreslägenhet. Men det gör det ju inte, säger Tarek Alali, som är informationsansvarig vid Nordanstigs Bostäder AB.

Det nya plushuset är fritt från giftiga ämnen. Allt ifrån lim till köksluckor, skivor och golvmaterial – varje detalj är noggrant utvald. I huset väntar en ljus interiör och reglerat inomhusklimat för optimal komfort året om.

Åtta lägenheter

I huset finns åtta lägenheter; fyra tvåor och fyra treor på 53 respektive 83 kvadratmeter. I huset finns också ett kontor för en vaktmästare. Hittills är en tvåa uthyrd, men plushuset har väckt intresse hos flera tänkbara hyresgäster. Och enligt Tarek Alali har intresset ökat efter torsdagens visning.

På söndag 14 januari mellan klockan 15.00 och 17.00 visas lägenhetshuset på Södra vägen 9 i Gnarp igen för alla som är intresserade av världens nordligaste plushus.

Nordanstigs Bostäder AB är ett av Nordanstigs kommun helägt bolag.

Läs mer om huset på nordanstigsbostader.se Länk till annan webbplats.

Tre personer klipper rött invigningsband inomhus.

Klippte invigningsbandet gjorde Nordanstigs Bostäders ordförande Michael Wallin med hjälp av Patrik Östberg och bolagets vd, Pamela Warren.