MENY


Stort engagemang i Harmångers IF efter nystart

Det finns 114 föreningar i kommunens föreningsregister varav åtminstone fyra är inriktade på fotboll – en av dem är Harmångers IF. Den här tiden på året är inomhusträningen i full gång i idrottssalen på Bringsta skola.

Harmångers IF har varit vilande några år men haft verksamhet under Nordanstigs FF den tiden. Förra året gjordes ett omtag och sedan dess har Harmångers IF verksamhet under egen flagg igen. Idag finns fyra juniorlag, ett damlag och ett herrlag. Damlaget spelar i division 4 och herrarna i division 5. Antalet aktiva i föreningen är 120-125 personer.

Fotbollsintresset ökar bland tjejer

Pher Andersson är en engagerad eldsjäl som varit aktiv i föreningen i många år. Niklas Willing har ett livslångt intresse för sporten och han både tränar och spelar själv. De är båda överens om att lagsport och idrott överhuvudtaget är ett alternativ till att ”hänga på byn”. De gläds åt att intresset för fotboll ökar bland tjejer både i Harmånger och övriga landet. Och det är kanske inte att undra på när det svenska damlandslaget i fotboll går som tåget – förebilder finns det flera.

Sommaren 2023 ordnade föreningen poolspel för pojkar och flickor födda 2014-2015. Hela 16 lag från sex olika föreningar deltog.

Åvallen hemmaplan

Lagen spelar på Åvallen mitt i Harmånger. Där finns det två fullstora planer och en mindre sjumannaplan. Ett mindre område intill som tidigare fungerat som fotbollsplan hoppas man kunna fixa till så den kan användas igen. Föreningen har en vaktmästare anställd och många föräldrar som bidrar med ideellt arbete i föreningen.

Harmångers IF besöktes den 23 november 2023 av Helena Havela, handläggare och Petter Bykvist, ledamot i ledningsutskottet och kommunstyrelsen.

Två män står framför ett fotbollsmål i en gymnastiksal med ribbstolar på väggen.

Pher Andersson och Niklas Willing från Harmångers IF i idrottssalen på Bringsta skola där P13 har sin inomhusträning. Foto: Nordanstigs kommun

För mer information

Helena Havela, handläggare

0652-360 15, helena.havela@nordanstig.se