MENY


Stark föreläsning berörde många

Ingen lämnades oberörd vid gårdagens föreläsning om våld i nära relation på Bergsjögården. Författaren Maria Andersson delade med sig om sin kamp mot våld mot kvinnor och barn. Vi fick även ta del av "Linneas" gripande berättelse om våld och grova övergrepp.

Igår hölls en föreläsning på Bergsjögården som verkligen grep tag i åhörarna. I "Mellan väggarna – en föreläsning om våld i nära relationer" pratade författaren Maria Andersson om värdegrund, machokultur och normbrytande i samhället. I sin bok Mellan väggarna har hon låtit våldsutsatta kvinnor berätta sin historia. Sedan femton år bedriver Maria en dedikerad kamp mot mäns våld mot kvinnor och barn. Hon tog också upp hur vi bör behandla varandra för att skapa förändring.

Efter pausen fick åhörarna lyssna på "Linnea", en av kvinnorna i boken, som varit utsatt för våld och grova övergrepp sedan hon var sex år. Det var första gången hon stod på en scen och berättade sin historia. Hennes berättelse var oerhört stark och gripande – ingen lämnades oberörd.

Föreläsningen lyfte fram våldets många ansikten och visade hur våld i nära relationer kan ske inom hemmets väggar utan att utomstående reagerar. Efteråt dröjde sig många kvar en stund för att samtala, samla sig och förstå vad de precis tagit del av.

Resten av veckan fortsätter vi att uppmärksamma våldet och arbetet för allas rätt till en våldsfri vardag. I morgon hissar vi en orange flagga vid kommunhuset för att uppmärksamma Orange Day, dagen då FN uppmanar hela världen att manifestera mot våld mot kvinnor.

Är du eller någon du känner utsatt för våld?
Läs mer om relationsvåld på våldsfrivardag.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vändpunkten – Kvinno- och tjejjouren i Hudiksvall och Nordanstig Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

UN Women Sverige - FN:s enhet för jämställdhet och kvinnors rättigheter Länk till annan webbplats.

Orange Day - bidra till UN Womens arbete - UN Women Sverige Länk till annan webbplats.

Missa inte Xrundan denna vecka!

Den här veckan har Xrundan frågor kopplade till arbetet mot våld i nära relationer. Detta särskilda quiz ligger kvar till och med söndag. Vi drar några extra vinnare som vinner Maria Anderssons bok ”Mellan väggarna”. Så passa på att gå ut i helgens, förhoppningsvis, vackra vinterväder och besvara frågorna!
Xrundan | Nordanstigs kommun Länk till annan webbplats.

För mer information

Anna Maria Landewall Norfall, trygghets- och folkhälsostrateg
0652-362 14, anna-maria.landewall.norfall@nordanstig.se