MENY


Arbetsmarknadskunskap ska inspirera högstadieelever

Hur ska man som ungdom veta var jobben kommer att finnas i framtiden? Inom vilka yrken kommer det att behövas utbildad personal? Genom föreläsningar och mässa har åttorna och niorna den här veckan fått fundera över vilka möjligheter rätt utbildning ger på arbetsmarknaden.

Det finns fler lediga jobb än arbetssökande i Sverige. Det finns ungdomar som vill jobba men som inte har rätt utbildning för de yrken där behovet finns. Därför satsar vi nu på arbetsmarknadskunskap i högstadiet. Eleverna på Bergsjö skola ska genom föreläsningar och andra aktiviteter inspireras till vidare utbildning.

Framtidsplaner

Företag och utbildningar från närområdet samlades på tisdagen för en företagsmässa på Bergsjögården. Inbjudna var eleverna i åttan och nian. Mässan höll även öppet på kvällen för vårdnadshavare, politiker och andra intresserade. Efter mässan höll Angelica Holmstedt, Linnea Söderstedt, Tim Sandqvist och Daniel Penot från Handelskammaren Mittsveriges projekt Kompetenskompassen en föreläsning om arbetsmarknadskunskap.

Några åttor som redan har framtidsplanerna någorlunda klara för sig är Erik Englund, Ebba Garefors och Tuva Burman. Erik tänker ta över pappas bondgård. Han funderar på att gå ekonomiprogrammet, eftersom han inser att ekonomi är viktigt för företagare. Ebba och Tuva pratade om juridikutbildningar med Bromangymnasiet och Mittuniversitetet på mässan, då de vill bli advokat respektive åklagare. De har kollat upp att det finns jobbmöjligheter i Hudiksvall.

– Vi möts kanske i rätten någon gång, skrattar Ebba.

Vilka möjligheter finns?

Det kan vara svårt att veta vilka yrken som finns på olika arbetsplatser. Ett exempel är Holmen Skog där arbetet inte bara innebär att köra skogsmaskin, du kan även jobba med planering, skogsvård, kartor, ekonomi med mera. Tony Carlsson, planerare på Holmen Skog, tyckte att det var roligt att träffa alla ungdomar. En del var nyfikna och ställde frågor medan andra kanske tyckte att det var svårt att våga prata på mässan.

– Om man är nyfiken på vad vi gör på Holmen Skog och vad man behöver för utbildning så kan man komma och hälsa på oss på vårt kontor i Bergsjö, säger Tony Carlsson. Ta kontakt med studie- och yrkesvägledaren Camilla Pettersson så bokar hon in ett besök.

Rätt attityd kan ge anställning

Åttorna och niorna har under veckan fått besök av Kompetenskompassen. De fyra föreläsarna har tillsammans med eleverna diskuterat yrken, utbildning, attityd, erfarenhet och det egna ansvaret att söka information om yrken och utbildning. Vad förväntas av mig i arbetslivet? Vilka yrken är det efterfrågan på och var finns jobben? Tanken är att få ungdomarna att själva börja reflektera, och lämna föreläsningen med fler frågor än de kom dit med.

– En del av det vi pratat med eleverna om, har gett aha-upplevelser för många av dem. Till exempel att en bra attityd, viljan att utvecklas och att passa tider redan nu påverkar deras chanser till anställning i framtiden, säger Daniel Penot vid föreläsningen för vårdnadshavare och andra intresserade på Bergsjögården. Praon, som ofta är en första kontakt med arbetslivet, är också viktig.

Daniel Penot har även en uppmaning till vårdnadshavare:
– Lyssna på ungdomarna. Har de en dröm – uppmana dem att köra på, men att vara beredda på att det blir tufft!

Vilket yrke passar dig? Gör testet på dittyrke.se

Ditt Yrke – Fyll i dina drivkrafter för att få reda på vilka yrken som passar dig bäst! Länk till annan webbplats.

Läs mer om Kompetenskompassen
Kompetenskompassen – Handelskammaren Mittsverige (midchamber.se) Länk till annan webbplats.

Ebba Garefors och Tuva Burman pratade om juridikutbildningar med både Bromangymnasiets och Mittuniversitetets representanter på mässan.

En tonårig kille står vid en tiltrotator vid en monter på en mässa.

Erik Englund var nyfiken på tiltrotatorn som SMP visade upp.

Angelica Holmstedt, Linnea Söderstedt, Tim Sandqvist och Daniel Penot från Handelskammaren Mittsverige har pratat om utbildning och yrken med åttorna och niorna på Bergsjö skola.

För mer information

Thomas Larsson, utbildningschef
0652-361 13, thomas.larsson@nordanstig.se

Mia Järliden, näringslivschef
0652-360 51, mia.jarliden@nordanstig.se

 

Projektet Kompetenskompassen finansieras av Europeiska unionen, Region Jämtland Härjedalen, Region Västernorrland samt medfinansierade kommuner Sundsvalls kommun, Timrå kommun, Ånge kommun, Örnsköldsviks kommun, Sollefteå kommun, Kramfors kommun, Härnösands kommun, Östersund kommun, Bräcke kommun, Härjedalens kommun, Bergs kommun, Strömsunds kommun, Krokom kommun och Ragunda kommun.

Logotyper för EU, Region Västernorrland, Handelskammaren Mittsverige och Region Jämtland Härjedalen.