MENY


På tur med häst i storskogen

Elin Östberg lever sitt drömliv, men drömmen innebär även hårt arbete. Elin och maken Grover driver Storskogens Hästturer på Halls Gård, strax utanför Hassela.

– Det var tur att vi inte hade någon aning om hur mycket arbete det innebär att hålla igång en hästgård, säger Elin och tänker tillbaka på när hon för tio år sedan fick frågan av Maria Berg att ta över Slätterne Gårds turridningsverksamhet med islandshästar. Det tog inte många sekunder innan Elin tackade ja och det har hon inte ångrat.

Barndomsdrömmar

I januari 2010 flyttade Elin och Grover tillsammans med sina barn in på Halls Gård, en gård som Elin sett genom sitt sovrumsfönster som liten. Då var hennes dröm att en gång bo där och nu hade alltså drömmen slagit in. Även hästintresset har funnits hos Elin sedan hon var barn, redan som sjuåring lekte hon turridning med hemmasnickrade trähästar. Så även den drömmen har blivit sann.

Många människor från hela Sverige, men även från andra delar av världen, besöker gården för turridning. Nyligen kom tre kvinnor från Malaysia till Halls Gård. Kvinnorna, som var på rundresa i Sverige, Norge och Finland, ville uppleva den norrländska naturen från hästryggen.

– Det blev en annorlunda start då alla tre var rädda för hästar, säger Elin och skrattar. Men det slutade lyckligt och de hade en härlig upplevelse här hos oss och hästarna.

Ridning, hästvård och stallhäng

Förutom turridning erbjuder Elin och Grover ridskola och ridläger med boende. En eftermiddag i veckan är det dessutom ridfritids för barn mellan åtta och elva år. En mycket uppskattad stund då barnen får vara med hästarna i stallet, rida och lära sig mer om hästar och hästvård.

På Lucia sprider Halls Gård julstämning vid Hassela kyrka. Då rider nämligen Lucia och hennes tärnor dit med ljus och facklor, till tonerna av Hassela kyrkokör som sjunger utanför kyrkan.

På gården finns även Halls Gårds Ryttarförening som anordnar tävlingar, aktiviteter och kurser. Elin och Grovers dotter Ester Östberg har vunnit fyra SM-guld för islandshästar och gjort fina placeringar på Nordiska mästerskapen.

Utveckling genom samarbete

I somras firades tio år som turridningsföretag. Elin och Grover känner fortfarande samma kraft och energi att utveckla företaget. De har många idéer om fortsatt utveckling och samarbeten med andra företag för att kunna erbjuda sina gäster en längre och mer komplett upplevelse.

De vill bygga ett varmt rum där de kan ha aktiviteter och fika för barn och unga på vintern. Nu trängs de i sadelkammaren. Mysigt och varmt, men stundtals för trångt.

Elin och Grover vill bjuda sina gäster bra mat på turerna och vid andra aktiviteter. Sommartid har de ett bra samarbete med Hasselabadet, men för att utveckla verksamheten behövs mat året runt. De ser en möjlighet att bygga ett gemensamt koncept med någon lokal matleverantör.

Besökte Halls gård gjorde Ola Wigg, kommunstyrelsens ordförande, Lars Hed, ledningsutskottets ordförande, Andreas Högdahl, kommunstyrelsens 2:e vice ordförande, Erik Hedlund, kommunchef, Mia Järliden, näringslivschef och Jenny Norberg, näringslivsutvecklare.

Grover och Elin Östberg driver Storskogens Hästturer på Halls Gård utanför Hassela och erbjuder bland annat turridning med islandshäst.

För mer information

Jenny Norberg, näringslivsutvecklare
0652-362 38, jenny.norberg@nordanstig.se