MENY


Viktig föreläsning under En vecka fri från våld

Visste du att en av tre kvinnor i världen utsätts för fysiskt eller sexuellt våld under sin livstid? Mäns våld mot kvinnor är ett omfattande samhällsproblem. Under En vecka fri från våld bjuder vi in till "Mellan väggarna – en föreläsning om våld i nära relationer".

Mäns våld mot kvinnor är ett av de allvarligaste uttrycken för ett samhälle som inte är jämställt, och våld förekommer dessvärre överallt. På jobbet, i skolan, på internet och där man borde känna sig som mest trygg – hemma. Det går ut över barn, unga, vuxna och äldre och våldet kan vara både fysiskt, psykiskt, sexuellt eller ekonomiskt. Män är generellt överrepresenterade i våldsstatistiken, inte minst när det kommer till våld i nära relation.

Mellan väggarna – en föreläsning om våld i nära relationer

Under En vecka fri från våld 20–26 november bjuder vi in till en viktig och stark föreläsning på Bergsjögården; "Mellan väggarna – en föreläsning om våld i nära relationer".

Föreläsaren och författaren Maria Andersson har ett stort engagemang för ett jämställt samhälle fritt från våld. Hennes böcker berör samhällsproblemen där fokuset ofta ligger på våldsutsatta kvinnor och barn. Under kvällen får vi också träffa en kvinna som delar med sig av sina erfarenheter av att tvingas fly och leva under hot.

När: Torsdag 23 november
Tid: 18.30
Plats: Bergsjögården

På plats under kvällen finns också kommunen, Kvinnojouren Vändpunkten, Nordanstigs Bostäder och Polisen för att informera, samtala och svara på frågor. Vi bjuder på fika.

En vecka fri från våld och Orange Day

Orange Day den 25 november är dagen då FN Länk till annan webbplats. uppmanar hela världen att uppmärksamma och manifestera mot våld mot kvinnor. Som en ljus och optimistisk färg representerar orange en värld fri från våld mot kvinnor och flickor. Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor instiftades av FN:s generalförsamling 1999, Orange Day-kampanjen startades 2008.

Den svenska kampanjen En vecka fri från våld är en ett initiativ av organisationerna Unizon Länk till annan webbplats. och MÄN Länk till annan webbplats.. Veckan som på olika sätt ska uppmärksamma arbetet mot mäns och killars våld stöds av Sveriges Kommuner och Regioner och Jämställdhetsmyndigheten.

En kvinna sitter ihopkurad mellan två väggar.

För mer information

Anna Maria Landewall Norfall, trygghets- och folkhälsostrateg
0652-362 14, anna-maria.landewall.norfall@nordanstig.se