MENY


Med havets läckerheter som affärsidé

I takt med att verksamheten inom mat vuxit har Mellanfjärden alltmer blivit hemma för Maria och Claes Benediktsson. Det som började med en affär har blivit både delikatessbutik och restaurang. Vi tittade in hos Mellanfjärdens Deli.

Hem till Hälsingland blev det med besked för Maria Benediktsson. Uppvuxen i Hudiksvall, och under många år bosatt i Stockholm, slutade inte hembygden att locka. Precis som föräldrarna och syskon ville Maria och maken Claes gärna hitta ett kustnära fritidsboende. På Notholmen i Mellanfjärden fanns stugan och mer kustnära än på en ö blir det knappast. De slog till.

Bra snurr på affären

Men den sköna tillvaron på ön gjorde det allt svårare att vända tillbaka mot storstaden. De började leta efter något att förlänga tiden i stugan med och ganska snart hade Maria tagit över byns affär. Hela sommaren 2020 jobbade hon ensam i butiken och fick bra snurr på den. Maria funderade på om de kanske kunde driva ännu något mer. Lokalen med den tidigare fiskaffären stod tom och i Marias ögon lyste den. Maken Claes vägrade emellertid.

Efter en tid hade idén mognat även hos honom och de köpte fiskaffären som står på arrenderad mark. Nu har den blivit ett bra komplement till affären och lanthandeln.

Kompletterande verksamheter

Maria Benediktsson har lång erfarenhet av restaurangbranschen och gedigen kunskap om mat. Påsken 2022 startade Maria och Claes Mellanfjärdens Deli och sommaren samma år kompletterades den och blev också restaurang med fullständiga rättigheter. Under säsong röker de fisk, räkor och musslor. Till de stora högtiderna går det att köpa fler egenförädlade fiskprodukter.

Ett komplement till sortimentet i delin och restaurangen är det egenbakade hällbrödet som även säljs på marknader.

Första sommaren jobbade tre anställda i affären och delin förutom Maria, Claes och en syster. Under den gångna sommaren fanns 14 personer på lönelistan!

Fler sittplatser ute och inne

Maria har nu sagt upp sig från sitt tidigare arbete i Stockholm och satsar allt på företagandet i Mellanfjärden. Under säsong läggs veckans alla dagar på företaget. Utanför säsongen är det en hel del specialarrangemang som julmarknader och under hösten de populära skaldjurskvällarna.

– Claes har kvar sitt jobb i Stockholm, men han har ju förmånen att få jobba med mig hela semestern, säger Maria och skrattar.

Det finns flera planer på att utöka verksamheten, men också platsen. Till säsongen 2023, som var deras andra, fick restaurangen fler sittplatser både inne och på uteserveringen. Affären är igång hela året, men utanför säsong som tillitsbutik. Under sommaren kompletteras affären med kafé- och glasservering.

Mellanfjärden Deli besöktes av Ola Wigg, kommunstyrelsens ordförande, Lars Hed, ledningsutskottets ordförande, Andreas Högdahl, kommunstyrelsens 2:e vice ordförande, Erik Hedlund, kommunchef, Mia Järliden, näringslivschef och Jenny Norberg, näringslivsutvecklare.

n leende kvinna lutar sig mot en disk.

Maria Benediktsson driver Mellanfjärdens Deli.

För mer information

Jenny Norberg, näringslivsutvecklare
0652-362 38, jenny.norberg@nordanstig.se