MENY


Närproducerat i fokus på Offentliga måltidens dag

Idag torsdag 19 oktober firas Offentliga måltidens dag runt om i Sverige. Här uppmärksammar vi dagen på tema: Närproducerat.

I Sverige serveras tre miljoner måltider inom förskola, skola, vård och omsorg varje dag. Måltidens dag infaller tredje torsdagen i oktober och har instiftats av Måltidsakademien. MATtanken, en projektbaserad verksamhet inom Landsbygdsnätverket, förstärker dagen och lyfter specifikt den offentliga måltiden.

Av Sveriges tre miljoner måltider tillagas och serveras 1 400 portioner varje dag i Nordanstig. I våra sju produktionskök tillagas näringsriktig och god mat till elever, kunder och gäster. Måltider som förutom att mätta magar också skapar både trygghet och gemenskap.

Vitkål från Ilsbo och hälsingeostkaka

I våra skolmatsalar serveras idag Nikkaluoktasoppa med vitkål från Innegården i Västtjär i Ilsbo och köttfärs från Siljan chark. Efter soppan kan eleverna njuta av svenska äpplen. På våra äldreboenden serveras en trerättersmeny med hälsingeostkaka till dessert.

Att välja tema för Offentliga måltidens dag i Nordanstig var inget som krävde särskilt lång betänketid.

– För oss är det viktigt att öppna upp för lokala producenter när vi gör våra upphandlingar, säger Anna-Karin "Kajsa" Benett, enhetschef vid kost-och städenheten.

Vitkålshuvuden i trälåda.

Vitkål från Innegården i Västtjär i Ilsbo ingår i soppan som serveras idag. Foto: Innegården i Västtjär

För mer information

Signhild Edström, kost- och städchef
0652-361 87, signhild.edstrom@nordanstig.se