MENY


Finns det plåster för själen!?

Som anhörig till någon med psykisk ohälsa sliter du ofta tungt, både fysiskt och psykiskt. Den 17 oktober arrangerar vi en temakväll för psykisk hälsa på Bergsjögården. Lyssna till livsberättelser om att hitta styrkan när livet gör ont.

Vem som helst kan drabbas av psykisk ohälsa och som närstående är det vanligt att uppleva både hopplöshet och en känsla av att stå ensam i stormen. Livet kan förändras helt plötsligt. Självklara planer byts till obekanta situationer och nya begrepp. Du ställs inför otaliga kontakter med vård, skola, socialtjänst, försäkringskassa, arbetsförmedling och så vidare.

Hur gör vi för att öka kunskapen om och minska stigmat kring psykisk ohälsa? Jo, genom att prata om det och dela med sig av upplevelser och kunskap. Psykisk hälsa är livsavgörande sett ur flera perspektiv – ett viktigt ämne att prata om.

"Finns det plåster för själen!?" är en kväll för psykisk hälsa. Fredrik Westin, Erika Holmberg, och Marie Näsman Engberg berättar om sina erfarenheter som anhöriga och hur de gjort för att orka. Vilka plåster för själen har de hittat?

När: Tisdag 17 oktober kl. 18.00–20.30
Var: Bergsjögården, Bergsjö
Fritt inträde.

Varmt välkommen!

Läs mer om att vara anhörig till någon med psykisk ohälsa:
Psykisk ohälsa | Nationellt kompetenscentrum anhöriga Länk till annan webbplats.

Fredrik Westin
– Jag trodde ett tag att min son skulle bli den första vuxna människa att kvävas av sin pappas navelsträng, säger Fredrik Westin. Det har tagit tid att våga släppa taget och lita på att jag inte är lösningen på allt, kanske snarare tvärtom ibland.

Med sin föreläsning ”Jag är inte pappa till en skitunge, jag är pappa till Stålmannen” åkte Fredrik land och rike runt under sju år. Han berättar om livet i en familj där ett av barnen fick diagnoserna ADHD, tourettes och asperger, det som Fredrik brukar benämna som ”en plusmeny med extra allt”. Den här kvällen kommer Fredrik att dela med sig av sina strategier som anhörig – strategier för att orka.

Erika Holmberg
Erika är 50 år och mamma, dotter, syster, farmor, kollega, vän, hustru och medmänniska. Hon är behandlings- och socialpedagog och har omgivits av och kämpat med psykisk ohälsa hela livet. Hon har ständigt sökt kunskap för att kunna arbeta för sin egen och andras psykiska hälsa.

– Jag är fullständigt övertygad om att var och en av oss kan må bra eller bättre, att det finns verktyg och lösningar, säger Erika.

Marie Näsman Engberg
Marie vill sprida hopp och trivs när det händer saker, men bär även en börda som mamma efter sin sons bortgång.

– En fråga som ständigt finns kvar är om jag hade kunnat göra mer eller något annat för min son, säger Marie.

Marie brinner för att alla ska få förutsättningar att utvecklas och verka i vårt samhälle. Hon har varit politiskt engagerad i vår kommun och arbetat bland annat inom äldreomsorgen, behandling vid drogmissbruk, socialtjänsten och nu som anhörigsamordnare i vår kommun.

Temakvällen "Finns det plåster för själen!?" arrangeras av Anhörigstöd i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

En ung man står med böjt huvud och ser fundersam ut.

För mer information

Marie Näsman Engberg, anhörigsamordnare
0652-361 48, marie.nasman-engberg@nordanstig.se