MENY


Nytt hälsingepris till Helena Brusell

Hälsinglands senaste pris Hälsingebocken tilldelas Helena Brusell från Mellanfjärden, för hennes ”förmåga att förvandla drömmar till verklighet och verklighet till drömmar”.

Helena Brusell, skapare av och motor bakom Trolska skogen i Mellanfjärden, är första mottagaren av Hälsingerådet med fleras nyinstiftade pris, Hälsingebocken. Priset delades ut under Hälsinglands Visfestival vid Alirs Öga i Söderhamn på lördagskvällen.

Hälsingebocken, som kommer att utdelas årligen till en person eller organisation som gjort något bra för hela Hälsingland, överräcktes av Hälsingerådets vice ordförande, Ola Wigg. Priset är en hälsingebock i trä och en check på 3 000 kronor som vinnaren får ge till en ideell organisation eller förening ”som verkar i sann hälsingeanda”.

Nomineringar till priset har skickats in av Hälsinglands invånare. Vinnaren har sedan utsetts av en jury med bred representation från organisationerna bakom priset; Hälsingerådet, Utveckling Hälsingebygden, Bonnier News och Hälsinglands visfestival.

– Det är så himla kul att just Helena fick priset! Och så himla rätt, säger kommunstyrelsens ordförande, Ola Wigg.

Helena Brusell tilldelas priset med följande motivering:

”Med en fantastisk energi och långsiktig hållbarhet delar hon med sig av hjärta, kunskap, glädje och engagemang.

Vare sig det gäller att skapa en av Hälsinglands största turistattraktioner för barn – Trolska Skogen – eller att bryta pandemins isolering genom att få världen att virka en hel sjö, har Helena med öppet sinne, kreativitet, medmänsklighet och fötterna på jorden lyft det lokala till det globala och spridit hälsingsk värme till alla från besökare till bofasta.

För sin förmåga att förvandla drömmar till verklighet och verklighet till drömmar – för gammal som ung – tilldelas Helena Brusell årets Hälsingebock 2023.”

Det här är Hälsingerådet

Hälsingerådet bildades 1994 och är ett samarbete mellan Hälsinglands sex kommuner. I rådet representeras samtliga kommuner, Ljusdal, Nordanstig, Hudiksvall, Ovanåker, Bollnäs och Söderhamn - av både kommunstyrelseordförande och opposition. Rådet arbetar för att utveckla Hälsingland till ett attraktivt framtidsområde i Sverige och Europa.

Kommunens grafiska våg på vit bakgrund med kommunens logotyp