MENY


Försiktig klättring i företagsklimat

Svenskt Näringsliv frågar varje år företagare om deras upplevelser av hur det är att driva företag i landets kommuner. Undersökningen görs med enkät som ska ge en bild av hur företagsklimatet utvecklas.

På tisdagen presenterades resultatet av 2023 års enkät och den visar en ökad nöjdhet bland företagen. Det sammanvägda omdömet ökar från 3,0 på den sexgradiga skalan till 3,3, alltså strax under Sverigesnittet. För Nordanstigs del betyder det en delad andraplacering i Hälsingland där Ovanåker toppar på betyget 3,5.

Riktigt höga betyg ges för hur kontakten med kommunen fungerar. Det är lätt att komma i kontakt, handläggningstiderna är rimliga och det finns förståelse för företagens situation. Många säger också att man fick råd och vägledning.

Kommunalrådet Ola Wigg var en av dem som tog del av resultatet under tisdagsmorgonen:

– Jag tror att man som företagare uppskattar långsiktigt strategiskt arbete. Att företagarna är nöjda med de kontakter man har med kommunen är extra roligt, säger Ola Wigg.

En brasklapp i sammanhanget är att den förhållandevis låga svarsfrekvensen, 36 procent eller 69 företag, ger ett ganska svagt statistiskt underlag. Enkätresultaten räknas så småningom samman med fem statistikfaktorer till en rankning bland Sveriges alla kommuner. Svenskt Näringsliv presenterar rankningen under hösten.

Nordanstigs enkätresultat 2023 Länk till annan webbplats.

person som svetsar metall

För mer information

Ola Wigg, kommunalråd
073-041 67 81, ola.wigg@nordanstig.se


Mia Järliden, näringslivschef
070-221 66 54, mia.jarliden@nordanstig.se