MENY


Tusentals nya jobb i batterisatsning

Kinesiskt företag storsatsar i Sundsvallsregionen och bygger komponentfabrik i Timrå. 1 900 direkta jobb och ytterligare tusentals väntas som en effekt av investeringen.

Torsboda Industripark i Timrå får sin första etablering. Det 150 hektar stora området har tidigare varit med och slagits om batterifabriksetableringar, men inte nått ända fram då Volvo Cars och Northvolt till slut valde en annan plats.

På torsdagen stod det klart att kinesiska Putailai (PTL) väljer Torsboda. Företaget är världsledande inom tillverkning av anoder, den viktigaste komponenten i batterier.

"Arbetstillfällen på pendlingsavstånd"

Etableringen innebär 1 900 nya direkta jobb till komponentfabriken och på sikt mellan 4 000 och 8 000 jobb som en effekt av investeringen. Bygget av den nya fabriken startar redan nästa år och produktionen väntas vara igång 2025 eller 2026. Ett par år senare ska en egen återvinningsanläggning vara i drift på området.

Under lång tid har kommunerna i Sundsvall, Timrå, Härnösand tillsammans med övriga kommuner i samarbetsorganisationen Sundsvallsregionen, där även vår kommun ingår, arbetat för en storetablering. Torsdagens besked är något som Nordanstigs kommunalråd, Ola Wigg, välkomnar.

– Det här är positivt även för oss. Det kan ge nya arbetstillfällen inom pendlingsavstånd. På sikt kan det också innebära företagsetableringar i vår kommun, säger han.

Europeisk råvara och återvinning

PTL:s investering i Torsboda blir företagets största utanför Asien, och anläggningen blir den modernaste anodfabriken i världen. Att det blev just Torsboda förklarar företrädare för de tre kommunerna Sundsvall, Timrå och Härnösand med det geografiska läget och tillgången på grön el.

– Att den fossilfria energi vi producerar också ger nya jobb lokalt är den bästa återbäringen som landsbygden kan få för de intrång som vatten- och vindkraft faktiskt innebär, säger Ola Wigg.

Produktionen i Torsboda kommer uteslutande använda europeisk råvara och alla restprodukter återvinns, enligt PTL, och investeringen för den nya fabriken är på 13,6 miljarder kronor. Företaget är underleverantör till bland andra Northvolt och Samsung.

Laddanslutning på en elbil under laddning.

För mer information

Ola Wigg, kommunalråd
0652-361 96, ola.wigg@nordanstig.se