MENY


Är du rädd eller är du beredd?

På måndagen invigdes utställningen Rädd eller beredd på Bromangymnasiet i Hudiksvall. Den har som mål att öka kunskapen om vikten av beredskap hos gymnasieelever runt om i landet.

I utställningen finns fyra stationer där besökarna ställs inför ett antal scenarion. Utställningen reser runt i landet fram till 2025 och i Gävleborg kommer den alltså till Hudiksvall.

På plats för invigningen av utställningen fanns bland andra kommunchef Erik Hedlund.

– Det här är ett väldigt spännande sätt att nå ut till nya målgrupper. Det blir en helt annan upplevelse när man kliver in i utställningen än att till exempel läsa om olika scenarion.

Besökarna får uppleva en fiktiv samhällskris för att lära sig att hantera kriser. Utställningen syftar till öka ungas motståndskraft inför kriser och krig. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Statens försvarshistoriska museer och Riksantikvarieämbetet har tillsammans producerat vandringsutställningen.

– Vi i det offentliga kommer klara av att hantera kriser och se till att de samhällsviktiga verksamheterna fortsätter fungera. Men det bygger också på att varje individ bidrar genom att ta hand om sig själv. Den medvetenheten tror jag kommer att öka tack vare den här utställningen, säger Erik Hedlund.

Teamet Säkerhet och beredskap jobbar med krisberedskap och civilt försvar i Nordanstigs och Hudiksvalls kommuner.

– Jag är övertygad om att den här utställningen bara är början på ett längre samarbete mellan oss och skolan, säger Thomas Johnson, civilförsvarssamordnare Nordanstigs kommun.

Tre personer som interagerar med en digital utställning.

För mer information

Thomas Johnson, civilförsvarssamordnare
0650-297 64, thomas.johnson@hudiksvall.se