MENY


Stort intresse för bio i Bergsjö

(UPPDATERAD 2023-03-03)

Diskussionsträffen om hur biografen på Bergsjögården ska leva vidare intresserade många – hela 27 engagerade personer kom till mötet.

Föreningen Bergsjö Bio driver biografen på Bergsjögården med stöd av kommunen. Biografen ingår nu i ett treårigt projekt som Region Gävleborg startat för att få biografer på landsbygden att leva vidare. Lena Osterman som är filmkonsulent på Region Gävleborg berättade om projektet där ytterligare två biografer i länet ingår, i Delsbo och Ockelbo. Projektledare är Peter Törnblom som också medverkade på mötet. Han har bred erfarenhet av att jobba med biografer på landsbygden och delade med sig av goda exempel från andra orter runt om i landet.

Sven Qviberg, ledamot i Bergsjö Bios styrelse, berättade om Bergsjöbiografens historia och att det nu är tio år sedan den analoga filmutrustningen byttes ut mot digital teknik. Han tog också upp behovet av nya krafter i föreningen. Barbro Björklund, kulturutvecklare, lyfte fram biografens betydelse för kommunen.

– Vi har ett kulturhus som kommunen driver, utan bio så blir det rätt tomt. Nyinflyttade frågar ofta efter vad som finns att göra förutom bra skolor och barnomsorg. Då är en bio en viktig tillgång att ha, den är både kultur och fritid.

Många vill hjälpa till

En lista lades fram där intresserade kunde anmäla intresse för olika arbetsuppgifter, till exempel tekniker för att visa film, sälja biljetter eller sköta kiosken. Listan blev fulltecknad. Det gick inte att ta miste på det stora engagemanget hos mötesdeltagarna. Stämningen var mycket god och någon tyckte till och med att det var det bästa mötet han varit på på länge.

Uppföljningsmöte i mitten av mars

Den 16 mars klockan 18.30 kommer ett uppföljningsmöte att hållas på Bergsjögården. Även intresserade som vill bidra men som inte kunde delta på det första mötet är välkomna. På dagordningen står då frågor som praktiska arbetsuppgifter på bion (styrelse, kassa, maskinrum, kiosk eller annat), vilket innehåll bion ska fyllas med och förslag på hur arbetet ska drivas vidare.

För mer information

Barbro Björklund, kulturutvecklare
0652-360 16, barbro.bjorklund@nordanstig.se