MENY


Vi flaggar för fred och demokrati

För ett år sedan tog vi demokratin och freden för given i vår del av världen. I dag vet vi bättre. För att visa vårt stöd för Ukraina och deras rätt till fred och frihet hissar vi deras flagga.

I dag på årsdagen av Rysslands angrepp på Ukraina hissar vi landets blågula flagga utanför kommunhuset i Bergsjö. Vi gör det för att visa vårt stöd för demokratin, för Ukrainas självklara rätt att förfoga över sitt land och sitt territorium och för vår önskan om en snar fred i hela Europa. Vi flaggar också för att hedra dem som på olika sätt kämpar för Ukrainas självständighet.

– Ukraina är det tydliga exemplet på att frihet och demokrati inte kan tas för givet. Demokratin måste vinnas – varje dag, året om, säger Kent Hammarström, kommunfullmäktiges ordförande.

I vår kommun har mycket gjorts och mycket görs för de som flytt kriget. Vi har ett fint samarbete mellan våra kommunala verksamheter och civilsamhället. Ideella krafter efter privata initiativ har bland annat genom insamlingar och biståndsresor till Ukraina visat verklig medmänsklighet.

Det är något vi ska vara riktigt stolta över.

Nästa gång vi hissar den ukrainska flaggan utanför kommunhuset hoppas vi att vi gör det för att Ukraina återfått sin frihet. Och för en varaktig fred i vår del av världen.

Närbild av en vajande ukrainsk flagga.