MENY


Uppskattad berättarkväll om skogsfinnar

Nyligen hölls en mycket uppskattad berättarkväll på Hassela bibliotek då Anders Thyr berättade om skogsfinnarna och deras liv i norra Hälsingland. Föreläsningen filmades och finns att se på Youtube.

Idag används begreppet skogsfinnar snarare än svedjefinnar för den folkgrupp som migrerade från Savolax till de norra delarna av Sverige, bland annat till trakten runt Kölsjön i Hassela. 1598 kom de första skogsfinnarna dit.

Det var fullsatt i Hassela bibliotek när Anders Thyr, som själv är ättling till skogsfinnarna, berättade om trakten och människorna som levde där för flera hundra år sedan. En och annan skröna berättades också som lockade till mycket skratt.

Här kan du ta del av berättarkvällen om skogsfinnarna med Anders Thyr (youtube.com) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

En textad version av filmen kommer inom kort att läggas ut på Youtube.

Sverigefinnarnas dag

Finländarnas historia i Sverige sträcker sig över nästan tusen år. Sverigefinnar är en nationell minoritetsgrupp i Sverige som uppskattas till drygt 700 000 personer. Sedan 2011 har den 24 februari firats som Sverigefinnarnas dag för att synliggöra den sverigefinska minoritetens historia, språk och kultur som en del av det svenska kulturarvet.

Läs mer om sverigefinnarnas historia på Minoritet.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Anders Thyr berättade om skogsfinnarna och deras liv i norra Hälsingland för länge sedan. Foto: Nordanstigs kommun