MENY


Sparsamma tips i tuffa tider

Visste du att det alltid lönar sig att släcka lampan om du lämnar rummet i mer än 30 sekunder? Det och många fler användbara tips finns i broschyren Spara energi hemma. Hämta ditt exemplar i kommunhuset eller ladda ned den digitala varianten.

Elpriserna är rekordhöga och det finns dessutom en risk för elbrist i vinter. Att minska energianvändningen genom att se över vår förbrukning minskar förstås risken för elavbrott, och att spara in några kronor här och där kan i slutänden innebära en slant.

Spara med små medel

Att dra in på sin förbrukning behöver nödvändigtvis inte innebära några stora insatser. Genom att använda lock på grytor och kastruller sparar du exempelvis 30 procent energi. Man kan också möblera energismart. Att placera stora bokhyllan mot en yttervägg isolerar något medan den sköna fåtöljen hellre placeras vid en innervägg för att undvika drag.

Stina Modig är vår energi- och klimatrådgivare, till henne kan man vända sig för tips och råd om exempelvis uppvärmningsalternativ, val av fönster och isolering och hur du kan minska din energianvändning generellt. Det är en kostnadsfri tjänst för dig som medborgare och råden är opartiska.

Vi bad om Stinas allra bästa spartips:

– Logga in hos din nätleverantör för att se hur mycket du förbrukar och försök lista ut vad dalarna och topparna beror på. Ett tips är att skaffa en elmätare för att mäta hur mycket energi hushållsapparater, lampor och annan utrustning förbrukar.

Broschyren "Spara energi hemma" (pdf) Länk till annan webbplats.

Energi- och klimatrådgivningen

" "

För mer information

Stina Modig, energi- och klimatrådgivare
072-202 48 53, stina.cedermark-modig@nordanstig.se