MENY


Vi uppmärksammar samernas nationaldag

I samband med samernas nationaldag den 6 februari uppmärksammar vi det samiska kulturarvet med föreläsningar och filmvisningar.

Samerna har sedan urminnes tider levt i ett område som breder ut sig över fyra länder; Ryssland, Finland, Norge och Sverige. Området kallas Sápmi och är förutom ett geografiskt område också en kulturell och språklig gemenskap.

Det finns 80 000-100 000 samer i världen, i Sverige ungefär 20 000–40 000. Samerna är en av de fem nationella minoriteterna i Sverige och sedan 1977 även erkända som urfolk. Med urfolk menas grupper som levt på samma plats genom historien innan länder invaderats eller kolonialiserats.

Därför firas samernas nationaldag 6 februari

Det första samiska landsmötet hölls i Tråante/Trondheim den 6 februari 1917, ett möte som samlade över hundra samer från Sverige och Norge. Det var första gången i den samiska historien som nord- och sydsamer från Norge och Sverige samlades till ett gränslöst möte för diskutera gemensamma problem. Därför har den 6 februari valts som en viktig symboldag för alla samer, oavsett vilket land man bor i.

Aktiviteter i Nordanstig och Hudiksvall

Vernissage torsdag 26 januari kl. 18.00

"Guelmiedahke - Spegelbild - Ansikte. Vad ljus och skugga berättar för oss".
Tomas Colbengtson, samisk konstnär. Utställningen pågår till 4 mars.

Plats: Häktet Konstgrafisk verkstad och galleri (Lönnbergsvägen 1, bakom Bergsjögården).
Öppettider torsdag – lördag 12.00–16.00

Föreläsning fredag 27 januari kl. 13.30 – 14.30

”Samernas kulturs källa”. Tomas Colbengtson, samisk konstnär, berättar i ord och bild om samernas historia och hur den påverkar det samiska samhället än idag.

Plats: Bergsjögårdens biosalong. Fri entré.

Föreläsning lördag 28 januari kl. 13.00

”Samisk samtidskonst och aktivism”.
Den samiske konstnären Tomas Colbengtson berättar och visar bilder på temat samisk aktivism utifrån sameslöjden, Altakonflikten under 1970–1980-talet och bildandet av det Samiska konstnärsförbundet som i förlängningen resulterade i årets nordiska bidrag under Venedigbiennalen. Föreläsaren berättar också om den aktuella vandringsutställningen ”Artic Highway” som just nu visas på Swedish American museum i Chicago.

Plats: Hälsinglands museum, Hudiksvall. Fri entré.

Kortfilmsvisning måndag 30 januari kl. 14.00 och 15.00

”Tema Samer”. Varje timme visas två kortfilmer från Samiskt informationscentrum: "Sameland", 4 minuter och "Kulturbärare – berättelser från samiska kulturbärare" 15 minuter.

Plats: Bergsjö bibliotek. Fri entré.

Aktiviteterna är ett samarbete mellan Nordanstigs kommun, CFL Nordanstig, Hälsinglands museum och Häktet – konstgrafisk verkstad och galleri.

På våra bibliotek kommer böcker med anknytning till samisk kultur finnas framplockade.

samer.se Länk till annan webbplats.


" "

För mer information

Bergsjö bibliotek
0652-362 00