MENY


Orange för en värld fri från kvinnovåld

I dag startar ”En vecka fri från våld” och på fredag hissar vi den orange flaggan. Vi gör det för att uppmärksamma våldet mot kvinnor och manifestera mot det.

Alla människor har rätt till en våldsfri vardag. Trots det lever många i dag i relationer där de utsätts för våld. Just nu pågår ”En vecka fri från våld”, ett initiativ som samlar engagemang och arrangemang i hela landet för att sprida kunskap kring mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer.

Orange världen över

Tillsammans med övriga hälsingekommuner och Länsstyrelsen Gävleborg tar vi ställning för en värld utan våld och flaggar därför i orange på fredag, en ljus och optimistisk färg som får representera en värld fri från våld mot kvinnor. Samma sak görs på slottet i Gävle och i Hälsinglands alla kommuner.

Den 25 november för 13 år sedan instiftade FN:s generalförsamling Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor – Orange Day. Världen över lyser den här dagen kända byggnader upp i orange, människor bär något orange och engagerar sig på olika sätt för att manifestera mot våldet.

Av samma anledning hissar vi vår orange flagga.

"Vi säger nej till våldet"

Länsstyrelsen har i uppdrag att samordna och utveckla länets våldsförebyggande arbete. I uppdraget ingår att se till att regeringens nationella strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor får genomslag i länet. Det övergripande målet är ett jämställt samhälle och att mäns våld mot kvinnor ska upphöra.

– Vi flaggar i orange för att visa att vi säger nej till våldet. Vi uppmanar också länets invånare att lyfta färgen orange den här fredagen för att manifestera mot våldet, säger landshövding Per Bill.

Läs mer om relationsvåld på våldsfrivardag.se Länk till annan webbplats.

UN Women är FN:s enhet för jämställdhet och kvinnors egenmakt

Vändpunkten – Kvinno- och tjejjouren i Hudiksvall och Nordanstig Länk till annan webbplats.

En hand håller en orange blomma, färgen som symboliserar arbetet mot kvinnovåld.

För mer information

Anna Maria Landewall Norfall, trygghets- och folkhälsostrateg
0652-362 14, anna-maria.landewall.norfall@nordanstig.se