MENY


Äldre och barn tillsammans i ny satsning

Under tisdagseftermiddagen besökte förskolan Stora Bålles femåringar Sörgården. Där kommer barnen och de äldre att umgås regelbundet i en ny satsning.

Att äldre och barn har både nytta och glädje av varandra är inget nytt. De positiva effekterna är många, exempelvis visar forskning att umgänge mellan generationerna skapar trygghet för barnen och bidrar till psykiskt välmående för våra äldre.

– Många äldre träffar sällan barn och många barn har inte äldre i sin närhet, därför har vi tagit det här initiativet som vi kallar för TiN, Tillsammans i Nordanstig, säger förskolerektor Lotta Lindgren som tillsammans med Kajsa Benett, enhetschef för kost- och städenheten och Tua Eurén, enhetschef inom omsorgen, står bakom initiativet.

Syftet är att barn och äldre ska få tillfälle att umgås och göra saker tillsammans. Vid denna första träff bjöds på sångstund med välkända barnvisor där barnen involverade sin publik genom att dela ut instrument som marackas. Rörelse, skapande och sagoläsning är aktiviteter som planeras till framtida träffar.

Alla barnen tvättade noggrannt händerna när de kom till Sörgården och höll duktigt avstånd till de äldre. Efter sångstunden bjöd kost- och städenheten på nyttigt och gott fika i den stora matsalen.

"Det här var bättre än tio Alvedon!"

Att denna första träff uppskattades av alla inblandade råder inget tvivel om. Det blev precis så som initiativtagarna hoppats på – umgänge över generationsgränserna. Barnen som strax innan varit ganska pirriga och lite nervösa slappnade snabbt av och det gick inte att ta miste på att deras närvaro påverkade de boende:

– Det här är det bästa som hänt sen jag flyttade hit för två år sen, det här var bättre än tio Alvedon! var en av många positiva kommentarer från våra äldre.

Till våren planeras en avslutning med korvgrillning utomhus, men innan dess ska de tillsammans hinna med allt ifrån luciatåg till disco.

Förskolan Stora Bålle på sitt första besök på Sörgården i Bergsjö. Nu hoppas initiativtagarna att deras satsning ska inspirera fler av kommunens förskolor.

För mer information

Ann-Charlotte "Lotta" Lindgren, rektor
0652-367 48, ann-charlotte@nordanstig.se

Förskolebarn på rad som uppträder för äldre personer.