MENY


Krisberedskap – lika viktig året om

Krisberedskapsveckan är en årlig påminnelse för att se över din beredskap. I år har temat varit mat, men krisberedskap handlar om fler saker.

Förutom att ha tillgång till mat och dricksvatten behöver du ha en plan för hur du ska hålla dig varm och ta emot viktig information. Skaffa den där vevradion och vattendunkarna, gör i ordning en krislåda, prata hemberedskap med familj, vänner och grannar.

Mycket kan hända, till exempel transportstörningar, översvämningar, skogsbränder, it-attacker, terrorangrepp och ytterst krig. Vårt samhälle är sårbart, inte minst för att vi behöver el till mycket.

El kan slås ut och vardagen kan snabbt bli besvärlig när värmen försvinner. Det blir svårt att laga och förvara mat, varor kan ta slut i affärerna, det kommer inget vatten i kranen eller toaletten. Bilen går inte att tanka, betalkort och bankomater fungerar inte, mobilnät och internet ligger nere.

Om du ägnar några minuter till att fundera över hur ett längre elavbrott skulle påverka just dig och din omgivning har du redan skaffat en viktig mental beredskap.

Praktiska råd om krisberedskap och hemberedskap

Hemberedskap (msb.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hemberedskap - Krisinformation.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Krisberedskapsveckan är ett initiativ från MSB som genomförs tillsammans med länsstyrelser, kommuner, frivilligorganisationer och företag.

COPYRIGHT/PHOTO: Melker Dahlstrandmelker@dahlstrand.se+46-70 630 20 88

Vid en samhällskris kommer hjälpen först att gå till dem som bäst behöver den. De flesta måste vara beredda på att klara sig själva en tid. Planera för några dagar, upp till en vecka eller längre om du har möjlighet. Anpassa din hemberedskap till vad som passar just dig och dina nära. Gå ihop om vissa saker, och prata med anhöriga och grannar om hur ni kan förbereda er tillsammans. Foto: Melker Dahlstrand/MSB.