MENY


Vilken mat behöver jag vid en kris?

De flesta som bor i Sverige är vana vid att samhällets service och tjänster nästan alltid fungerar. För oss är välfyllda butikshyllor något vi tar för givet, men vid en samhällskris är inte tillgången på mat lika självklar. Därför är det bra att vara förberedd.

– Det händer mycket i vår omvärld som gör att många känner sig oroliga, ett sätt att hantera sin oro är att omvandla den till praktisk handling, att förbereda sin hemberedskap säger Cecilia Vestman Nygårds, beredskapssamordnare.

Det viktigaste vid en kris är att ha mat, dricksvatten, värme och möjlighet att ta emot viktig information. Maten ska vara energirik, ha bra hållbarhet och kunna tillagas snabbt med en liten mängd vatten eller ätas utan tillagning.

– Ett bra tips är till exempel att man kan koka pastan direkt i krossade tomater, för att spara in på vatten, säger Thomas Johnson, civilförsvarssamordnare.

Det är också viktigt att se över vilka alternativa tillagningsmetoder som finns tillgängliga hemma, till exempel grill, sprit- och gasolkök.

I Nordanstig är många väl förberedda med ofta både eget vatten och till exempel egenodlade grönsaker. En vuxen person behöver minst tre liter dricksvatten per dygn. Om vattnets kvalitet inte är säker behöver det kokas.

På Livsmedelsverkets webbplats finns förslag på mat att ha hemma i händelse av en kris. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Specialkost, barnmat och mat till husdjur

Kom ihåg eventuell specialkost och allergier, mat för småbarn och mat till husdjur. Finns det spädbarn och småbarn i familjen är det bra att ha extra av barnmatsburkar, välling, barngröt och eventuellt modersmjölksersättning hemma.

Tips och råd

Bra mat vid kris (livsmedelsverket.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tillgång till mat i kris (msb.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Krisrecept (msb.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Krisberedskapsveckan är en årlig kampanj för att göra människor bättre förberedda för kriser och krig. I år är temat mat. MSB är initiativtagare.

Vid en kris eller ett krig behöver vi kunna klara oss själva en tid. Då kan ett grönsaksland komma väl till pass. Foto: Nordanstigs kommun

För mer information

Cecilia Vestman Nygårds, beredskapssamordnare

0650-380 08, cecilia.vestman-nygards@hudiksvall.se

 

Thomas Johnson, civilförsvarssamordnare

0650-297 34, thomas.johnson@hudiksvall.se