MENY


Motionera och lär om din närnatur

Vad vet du egentligen om naturens hemliga liv? Sjutton vackert illustrerade skyltar i Gnarp och Harmånger väntar nu på vetgiriga motionärer.

Vad vet du om det du har bakom knuten? Visste du att växter kan ha olika kön eller att en myrstack är minst lika stor under marken som ovanför? Det finns mycket att lära om vår närnatur, det har vår projektanställda ekolog Trollet Ingelman Åslund tagit fasta på. Längs promenadstigen vid ån i Harmånger och i elljusspåret i Gnarp kan du kombinera motion med kunskap om din närnatur. Vackert illustrerade skyltar informerar om de växter och djur som finns på platserna.

– Någon ska, någon gång, ha sagt något i stil med; ”det vi vet om håller vi av, och det vi håller av är vi rädda om” och då fick jag en idé. Tänk att göra skyltar med små roliga fakta om vår närnatur, både ren artkunskap, men också information om ekologi och andra processer som sker omkring oss, och sätta upp dessa längs promenadstråk där människor lätt kan se dem.

Det resulterade i 17 skyltar med information om träd, svampar, växter och insekter. Tio av skyltarna sitter längs elljusspåret i Gnarp och några sitter längs promenadstråket "Mellan broarna" i Harmånger. De är monterade med stolpspjut och är relativt lätta att flytta. Tanken är att skyltarna efter en tid får rotera och placeras på andra ställen i kommunen.

En viktig del i arbetet har varit att använda ett inkluderande språk så att vem som helst, oavsett ålder, ska kunna ta till sig informationen. Som komplement till texterna har Trollet gjort illustrationer i akvarell.

– Bilder underlättar intag av information och så ser det helt enkelt trevligare ut, säger Trollet.

En skylt med information om myrstacken placerad i en skogsdunge. I bakgrunden skymtar en myrstack. Länk till annan webbplats.

Illustrationerna är inte bara vackra, bilder gör det också lättare att ta till sig information. Klicka på bilden för att se en kort film på vår Youtubekanal.

För mer information

Trollet Ingelman Åslund, projektledare
0652-361 61, trollet.ingelman.aslund@nordanstig.se