MENY


Skratt – en nyckel till friskare arbetsplatser

”Kul på jobbet” blev verkligen tre eftermiddagar med kul på jobbet! Som ett led i vårt arbete för bättre arbetsmiljö bjöds alla tillsvidareanställda och långtidsvikarier till en föreläsning om skrattets betydelse på arbetet.

Drygt 430 medarbetare hade anmält sig till mellis, mys, mingel och mat på Bergsjöparken. Där bjöds också på en uppskattad föreläsning av ståuppkomikern och vetenskapsjournalisten Karin Adelsköld, som bland annat coachat både Polisen och Försvarsmakten i humorkunskap.

Tåralstrande skrattsalvor

Skådespelaren och komikern Erik Rolfhamres mycket uppskattade mellanspel som kommunchef i en liten fiktiv svensk kommun med stora tillkortakommanden drog ner tåralstrande skrattsalvor.

Även om skrattet stod i centrum finns ett allvar bakom. Karin Adelskölds humoristiska föredrag utgår nämligen från forskning som visar att glada medarbetare är mindre stressade och att humor är en effektiv metod för bättre arbetsmiljö och färre sjukskrivningar. Karin Adelsköld berättade att forskningsområdet, gelotologi, egentligen inte är något nytt. Redan de gamla grekerna såg den medicinska nyttan med humor.

Endorfiner och trygghet

I dag vet vi varför det finns terapeutiska värden i humor. Rent fysiskt frigör skratt endorfiner, serotoninnivåerna ökar och blodflödet stimuleras.

På det psykologiska planet bidrar skratt och humor till ökad trygghet, gemenskap och närhet. Skratt är också en säkerhetsventil som ger distans till det jobbiga, berättade Karin Adelsköld.

– Därför måste det finnas utrymme för trams på jobbet, sa hon, och tittade menande mot en leende och nickande kommunchef Erik Hedlund. Det behövs ett ”okej” från chefen att tramsa! Och ni har okej, det är därför jag är här!

"Rätt till en bra arbetsmiljö"

Kul på jobbet-dagarna inleddes med mingel och fika, och på området fanns karaktärer från både Trolska skogen och House of Helsinglight. Varje tillfälle avslutades med middag på lokala råvaror.

– Personalen är det viktigaste vi har och alla – både chefer och medarbetare – har rätt till en bra arbetsmiljö. Jag ser att Kul på jobbet varit uppskattat och hoppas att våra medarbetare förstår att en god arbetsmiljö är något vi prioriterar ur flera perspektiv, säger Erik Hedlund.

Parallellt pågår också vårt samarbete med organisationen Suntarbetsliv som med sin metodik arbetar nära chefer och skyddsombud för en långsiktigt god och hållbar arbetsmiljö i vår kommun.

Karaktärer från House of Helsinglight och Trolska skogen bidrog tillsammans med komikern Erik Rolfhamre och föreläsaren Karin Adelsköld till de uppskattade personaldagarna.

Några av samhällsbyggnadskontorets medarbetare för kvällen personalförstärkta.

Ståuppkomikern och vetenskapsjournalisten Karin Adelsköld höll en humoristisk föreläsning om vikten av att ha kul på jobbet.

För mer information

Erik Hedlund, kommunchef
0652-360 89, erik.hedlund@nordanstig.se

 

Maritta Rudh, personalchef

0652-361 22, maritta.rudh@nordanstig.se