MENY


Några saker att tänka på vid värmebölja

Sök skugga och drick vatten, det är klokt att göra i sommarvärmen. Håll även koll på vattennivån om du har en egen brunn och undvik att elda då det är torrt i markerna och risken för brand i skog och mark är hög. 

Ihållande perioder av värme under sommaren kan orsaka både hälsoproblem och ökad dödlighet. Det gäller särskilt under de perioder när värmen är hög under hela dygnet. När nätterna är varma hinner kroppen inte återhämta sig och det kan vara svårt att få ned temperaturen inomhus.

Värmens negativa effekter på hälsan omfattar ett vitt spektra från relativt milda symtom såsom uttorkning och nedsatt allmäntillstånd, till mer allvarliga symtom såsom värmeslag och hjärtinfarkt. De negativa hälsoeffekterna av värme uppstår ofta redan samma dag eller efter en till två dagar efter att höga temperaturer noterats.

Här är några tips för att bättre hantera värmen

 • Var uppmärksam på inomhustemperaturen
  Risken för hälsoproblem ökar påtagligt om temperaturen når upp till 26 grader eller mer under tre dagar i följd.
 • Öka vätskeintaget – vänta inte på törstkänsla
  Undvik dock stora mängder söta drycker och alkohol. Servera gärna vätskerik mat, till exempel grönsaker och frukt. Personer med funktionsnedsättning kan behöva hjälp med att dricka.
 • Försök ordna en sval miljö
  Utnyttja gardiner, persienner och markiser. Försök att vistas på bostadens svalaste plats. Vädra nattetid när det är svalt.
 • Ordna svalkande åtgärder
  En kall dusch är mest effektiv. En blöt handduk runt nacken är ett alternativ. Löst sittande kläder i naturmaterial är svalare än åtsittande syntetkläder.
 • Minska den fysiska aktiviteten
  Framförallt under dygnets varmaste timmar.
 • Var extra uppmärksam vid tecken på värmepåverkan
  Varningssignaler kan vara förhöjd kroppstemperatur, puls, och andningsfrekvens, samt nytillkommen yrsel och onormal trötthet. Muntorrhet och minskad urinmängd kan vara tecken på vätskebrist. Vissa läkemedel, som till exempel vätskedrivande, kan behöva justeras vid värmebölja.

Kontakta Sjukvårdsrådgivningen 1177 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för råd, om du är osäker eller orolig!

Risk för vattenbrist i privata brunnar

Det är fortsatt låga grundvattennivåer i små magasin i Gävleborgs län vilket innebär att vattnet i mindre brunnar kan sina. Små magasin är vanligtvis grävda eller borrade brunnar som används för enskild vattenförsörjning. Har du en privat brunn kan det vara bra att regelbundet kolla vattennivåerna samt ha en plan när vattenmängden blir låg.

Varningar och meddelanden | SMHI Länk till annan webbplats.

Vattenbrist | Nordanstig Länk till annan webbplats.

Risk för brand

Just nu är risken för bränder i skog och mark stor eller mycket stor i östra delarna av Svealand och södra Norrland, enligt SMHI. Planerar du att grilla så var extra försiktig. Placera grillen skyddat från torrt gräs och annat som lätt kan börja brinna. Se till att ha vatten tillgängligt att släcka med ifall olyckan skulle vara framme.

Eldning bör ske med stor försiktighet då det lokalt är mycket torrt. Låt dig inte luras av lite regn, det kan fortfarande vara torrt i de undre jordlagren. 

Håll koll på vädret och vädervarningar via SMHI Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer på Krisinformation.se om eldning utomhus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Glöm inte bort djuren

Våra husdjur påverkas också av värmen. Ge dem skugga och fri tillgång till vatten. Planera hundens promenader under den svalare delen av dygnet och var uppmärksam på asfaltens temperatur vid promenader dagtid. Lämna aldrig hunden i en varm bil.

Svenska Blå Stjärnans informationsfilm visar vad djur kan behöva vid en värmebölja Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Isglass smälter i tre sekvenser.