MENY


Kick off för Nordanstigs folkhälsa

Gamla, unga, atleter, soffpotatisar och alla däremellan – tillsammans kickstartar vi hösten! För första gången arrangerar vi Folkhälsodagarna 2022, en helg full av aktiviteter som inspirerar till hälsa och välmående.

Att vara frisk och må bra vill nog alla. Att vi mår bra är betydelsefullt inte bara för dig utan för samhället i stort. Hälsosamma barn klarar skolan bättre och som vuxen klarar vi både arbete och familjeliv bättre när vi är friska och mår bra. Våra äldre har större möjlighet att hålla sig friska och bo kvar hemma om de lever aktivt.

Första helgen i september arrangerar vi Folkhälsodagarna 2022, ett helt nytt grepp för att lyfta betydelsen av att leva och må bra. Tillsammans med föreningar, organisationer och företagare fyller vi helgen med aktiviteter som ska inspirera till ett mer aktivt liv.

– Hälsa och välmående är viktiga faktorer för kommunens fortsatta utveckling och under de här dagarna visar vi upp det stora utbud av hälsofrämjande aktiviteter som finns här. Folkhälsa handlar om så mycket och det kommer att synas i programmet, säger kommunchef Erik Hedlund.

Funktionshinder uppmärksammas

Aktiviteter kommer att erbjudas av föreningar runt om i kommunen under hela helgen och ett gemensamt evenemang hålls under lördagen vid Gnarpsviljan. Där går det bland annat att prova på bugg, hoppa käpphäst, skjuta pilbåge och träna med vår egen mästare i tyngdlyftning; Thomas Östlund.

– Vi vänder oss till alla, och en del av dagens fokus riktas mot funktionshinder. Funktionsrätt Hudiksvall-Nordanstig sätter till exempel upp en hinderbana där man med särskilda glasögon får prova på hur det är att ta sig fram som blind, säger Anna Maria Landewall Norfall, trygghets- och folkhälsosamordnare.

Äldredagen en del av Folkhälsodagarna 2022

Även äldre får ett särskilt fokus. Under fredagen arrangeras återigen Äldredagen, ett arrangemang som på grund av pandemin fått stå tillbaka en tid. Även den här gången förläggs den till Hagängsgården i Harmånger.

– Det känns fint att vi kan återuppta det och att det blir en del av Folkhälsodagarna 2022, jag har förstått att det är ett uppskattat arrangemang, säger Anna Maria.

Alla kommunens skolor och förskolor kommer att viga fredagen åt friluftsaktiviteter och kommunens företagare har fått en utmaning – vilket företag har den mest kreativa idén på temat ”Fredagsfys före fredagsmys”? Företagen tävlar inte bara mot andra företag, de tävlar också mot våra kommunala verksamheter.

Många föreningar har anmält sitt intresse för att på ett eller annat sätt medverka, antingen på "hemmaplan" eller på plats i Gnarp under lördagen. Men än står dörren öppen för alla som vill medverka.

– Hör av er till oss, än finns utrymme i programmet, hälsar Anna Maria Landewall Norfall.

Läs mer om Folkhälsodagarna 2022

" "

För mer information

Anna Maria Landewall Norfall, trygghets- och folkhälsostrateg
0652-362 14, anna-maria.landewall.norfall@nordanstig.se