MENY


Nu satsar vi ännu mer på friskare arbetsplatser

Nordanstigs kommun tar nya grepp för bättre arbetsmiljö. Friskfaktorer är nyckeln till friskare medarbetare och arbetsplatser. På den första workshopen om förbättringsarbete med fokus på friskfaktorer deltog ett femtiotal chefer och skyddsombud.

Forskning visar att arbetsplatser med låg sjukfrånvaro kännetecknas av väl utvecklade friskfaktorer. Dessa handlar bland annat om närvarande ledarskap, ett systematiskt arbetsmiljöarbete integrerat med verksamhetsutvecklingen, och om en god kommunikation mellan organisationens olika delar.

Suntarbetsliv är en ideell förening som hjälper kommuner och regioner att hitta friskfaktorerna för en hållbar och hälsosam arbetsmiljö för medarbetarna och friskare arbetsplatser med låg och stabil sjukfrånvaro över tid.

Nordanstigs kommun har precis som många andra kommuner en förhållandevis hög sjukfrånvaro, särskilt inom vissa yrkesgrupper. Därför startar nu ett samarbete med Suntarbetsliv för att till mars nästa år ta stöd av deras kunskap för friskare arbetsplatser.

– Jag är glad att vi fått möjligheten att få Suntarbetslivs resurser till stöd för utvecklingen av Nordanstigs kommun. God hälsa och arbetsmiljö tillsammans med bra utbildning och rätt kompetens är byggstenarna för framgång som kommun, säger Erik Hedlund, kommunchef.

Med stöd av Suntarbetslivs resursteam ska ett strukturerat arbetssätt för att arbeta med förändringar i vardagen börja tillämpas. Det sker i möten med ledningsgruppen och i workshopar med chefer och skyddsombud där lärdomarna omsätts till praktisk handling. Det arbetet påbörjades vid den första workshopen som hölls den 4 maj.

Suntarbetsliv är en ideell förening som ägs och drivs i samverkan mellan kommun- och regionsektorns fackliga organisationer och arbetsgivare. Suntarbetsliv har hittills fullföljt samarbete med närmare 30 kommuner och regioner och har pågående samarbete med ytterligare tolv kommuner.

Det här är Suntarbetslivs resursteam Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bilden visar två kvinnor som håller ett föredrag framför en publik i en biosalong.

Suntarbetslivs resursteam leder den första workshopen som hölls den 4 maj för chefer och skyddsombud.

För mer information

Anna-Lena Sjölander, HR-specialist

0652-362 17, anna-lena.sjolander@nordanstig.se

Marie Gustavsson, HR-specialist

0652-361 28, marie.gustavsson@nordanstig.se