MENY


Vår föreläsning om Ukrainakriget webbsänds

Vad ligger bakom Rysslands anfall mot Ukraina och varför sker det nu? Henrik Kjölstad ger den historiska bakgrunden till konflikten mellan Ryssland och Ukraina, och varför den nu eskalerat. Föreläsningen, som även webbsänds, ges på Kulturhuset Bergsjögården

Boka in onsdag 23 mars för en intressant och mycket aktuell föreläsning i Kulturhuset Bergsjö.

Henrik Kjölstad, utredare vid kommunledningskontoret i Bergsjö, ger den historiska bakgrunden till konflikten mellan Ryssland och Ukraina, och varför den nu eskalerat. Henrik talar under rubriken ”Ukraina mellan väst och öst – historiska orsaker och nutida konsekvenser”.

Henrik går igenom Sovjetunionens uppkomst och splittring, genom det kalla kriget och Rysslands och Ukrainas politiska utveckling därefter. Han talar också om det nya spända säkerhetsläget generellt – både internationellt och nationellt.

Föreläsningen, som är kostnadsfri och öppen för allmänheten, är för dig som vill förstå det som nu händer och varför. Efter föreläsningen, som tar cirka en timme, besvarar Henrik åhörarnas frågor.

Varmt välkommen!

Kulturhuset Bergsjögården
Biosalongen
Onsdag 23 mars kl. 18.00–19.30

Ingen föranmälan krävs (med reservation för att salongen kan bli fullsatt).
Arrangör är Nordanstigs kommun.

Här kan du se föreläsningen på webben (startar 23 mars 18.00)

Här kan du se föreläsningen i efterhand Länk till annan webbplats.

Om Henrik

Henrik Kjölstad är filosofie licensiat i statsvetenskap, tidigare doktorand samt forskare och adjunkt vid Mittuniversitetet. Han har undervisat i bland annat internationell politik, nationalism och etnopolitik och jämförande politik. I dag arbetar Henrik som utredare i Nordanstigs kommun.

Han studerade under fem år vid Eurasiatiska institutet (nuvarande Centrum för Rysslandsstudier) vid Uppsala universitet. Han har också erfarenheter från Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, avdelningen för Ryssland och Eurasien.

Hans avhandling och uppsatser handlar om Anders Behring Breviks terrormanifest, rysk extremnationalism och om de Centralasiatiska staternas utveckling efter Sovjetunionens sammanbrott.

Två pusselbitar, en i Ukrainas och en i Rysslands färger, över en Europakarta.