MENY


Smarriga smaker inspirerade skolkockar

Våra skolkockar var inte lediga under sportlovet. Istället inspirerades de av olika smaker och konsistenser då Johan Andersson från Foodix höll två utbildningsdagar på Bergsjö skola.

Under sportlovet bjöds våra skolkockar på två inspirerande utbildningsdagar tillsammans med föreläsaren Johan Andersson från den digitala utbildningsplattformen Foodix. Två teman stod i fokus: ”köttet som krydda” och ”värdskap”.

Köttet som krydda

– Vi behöver minska mängden kött vi äter, säger Johan Andersson. Men istället för att äta helt vegetariskt kan man använda en mindre mängd kött, eller fisk, av högre kvalitet för att förstärka den gröna maten. Och genom att laga mer från grunden, framför allt från det gröna köket, blir maten godare och vi påverkar våra gäster att äta mer grönt.

Lek med smaker

En mängd olika maträtter lagades under utbildningsdagarna. På ett lättsamt sätt provade kockarna olika smaksättningar och konsistenser. Bland annat sallader med olika typer av gryner och matkorn, risottobiffar, färsbiffar, ramenplättar och ugnsbakad hel vitkål lagades.

Genom att planera och förbereda maten underlättas arbetet. Hur kan matrester användas på bästa sätt? Blev något över efter lunchen som kan användas i en sallad dagen efter?

Viktigt värdskap

Ett bra värdskap ger gästen en bättre upplevelse och värden känner glädje och mening i arbetet. Men vad ingår i begreppet och hur kan man arbeta för ett bättre värdskap?

Deltagarna diskuterade vad det innebär att känna sig välkommen, både som gäst och medarbetare. Man pratade om att det även är viktigt att välkomna sig själv, att se sitt eget värde. ”När jag känner att jag är värd något, vågar jag vara värd”.

Digital utbildningsplattform

Alla anställda i kommunen har tillgång till den digitala utbildningsplattformen Foodix. På ett lättillgängligt sätt ska det ge utbildning och inspiration till dem som på något sätt arbetar med måltider i vår verksamhet.

För mer information

Signhild Edström, enhetschef Kost och städ
0652-361 87, signhild.edstrom@nordanstig.se