MENY


Vidta stor försiktighet vid besök hos äldre

Vård- och omsorgspersonalen är just nu pressad efter kraftig samhällssmitta i vår kommun. Anhöriga uppmanas till försiktighet vid besök hos deras äldre – både i äldreboenden och hemma!

Den nya virusvarianten omikron har visat sig vara mycket smittsam och dominerar nu i Sverige. Sedan en tid uppmanas därför alla som besöker äldre anhöriga eller bekanta på våra särskilda boenden att vara extra försiktiga.

Stor samhällsspridning

Besökaren behöver vara helt symtomfri och hålla distans vid besöken. Att bära munskydd och visir är bra sätt att skydda våra äldre vid besök. Vi uppmanar också till att tänka igenom en extra gång om ett besök behöver göras just nu när smittan i vår kommun ökar kraftigt.

Men samma försiktighet behövs även när anhöriga besöker sina äldre i ordinärt boende. Nordanstig är en av de kommuner i länet som har störst samhällsspridning av covid-19. Det påverkar personalsituationen i hela äldreomsorgen, och just nu i synnerhet i hemtjänsten.

"Stor brist på personal"

Anna Finnström är vår medicinskt ansvarig sjuksköterska, och hon vädjar nu om eftertanke inför kontakter med de äldre:

– Jag vill uppmana till stor försiktighet när man besöker sina anhöriga, även i deras vanliga boenden. Vi har just nu mycket stor brist på personal i vår hemtjänst på grund av smittspridningen i samhället. Smitta bland våra hemtjänstkunder skulle avsevärt försämra personalsituationen ytterligare.

Annas råd till alla anhöriga är avstånd, munskydd och framför allt att inga besök görs om någon part har minsta symtom på covid-19.

Äldre kvinna sitter ensam vid ett köksbord.

För mer information

Anna Finnström, medicinskt ansvarig sjuksköterska
0652-362 35, anna.finnstrom@nordanstig.se