MENY


Krigsrubriker kan göra barn oroliga

Det skrivs och pratas om krig, och bilder på soldater med vapen finns i de flesta medier. Det kan göra många oroliga, inte minst barn. Att prata med barnen om deras oro om vad som händer i världen är viktigt.

Det försämrade säkerhetsläget kan göra barn oroliga. På sociala plattformar har det exempelvis spridits rykten om att Sverige kommer att vara i krig. Att prata med barnen och ta deras känslor och tankar på allvar är viktigt. Det är också viktigt att förklara att allt man läser inte är sant. Nedan följer BRIS tips på hur du kan prata med barn om omvärldsläget. 

  • Var påläst. Så att du kan svara med korrekt och aktuell information.
  • Titta och läs tillsammans. Du finns där för att dels nyansera, dels svara på frågor.
  • Du måste inte veta allt. Det är omöjligt att ha koll på allt och det är okej att säga att du inte vet. Men säg då också att du kan ta reda på det så att barnet slipper spekulera.
  • Ta barnets tankar och känslor på allvar. Utgå inte från att barn oroar sig för samma saker som vuxna.
  • Fråga. Ta initiativet genom att kolla om barnet undrar något.
  • Prata om att allt inte är sant. Om barnet är ute på sociala medier kan en diskussion om källkritik vara bra. Utifrån barnets nivå.
  • Sverige har militärer för att det inte ska bli krig. Det kan vara bra att påminna om att Försvarsmaktens uppgift är att försvara Sverige.
  • Skicka med hopp! Prata gärna om att många länder och organisationer samarbetar för att det inte ska bli krig.

Krisinformation.se har i samarbete med Försvarsmakten och BRIS tagit fram information till barn som passar bra att läsa tillsammans med en vuxen.

"Om oron för krig — frågor och svar för barn" (krisinformation.se) Länk till annan webbplats.

Är du som vuxen orolig?

Även som vuxen kan man känna rädsla inför det spända läget. Det är normalt att bli orolig och viktigt att vi inte lämnas ensamma med vår oro. På krisinformation.se finns information och länkar om vad man vet just nu och om hur du kan hantera din oro.

"Oro för omvärldsläget" (krisinformation.se) Länk till annan webbplats.

Ett barn håller armen om ett annat barns axlar.