MENY


Spänstig förening på väg mot hundra

Sedan starten för snart hundra år sedan har Jättendals IF arbetat för idrott och hälsa. Idag driver föreningen både Dvästa IP och skidstadion i Jättendal och arrangerar även det populära Jordgubbsloppet.

Jättendals IF har cirka 200 medlemmar och driver två anläggningar – Dvästa IP och skidstadion i Jättendal. En av föreningens utmaningar är att engagera ledare, som är viktiga för föreningens verksamheter. Att locka nya aktiva kan vara svårt då många drar sig för att ta på sig ledaruppdrag.

Föreningens mest besökta och uppskattade aktivitet är Jordgubbsloppet som arrangeras i juli varje år. Loppet engagerar många aktiva för att genomföra evenemanget. De som springer de olika distanserna är både stora och små och efter målgång äter man självklart jordgubbar!

Längdspår av hög kvalitet

På skidstadion finns en skidstuga och längdspår från 300 meter upp till fyra kilometer. I dagsläget är nästan fyra kilometer av skidspåren upplysta. För upprustningen av spår och utvecklingen av belysningen har man sökt och beviljats bidrag hos kommunen.

Föreningen har en träningsgrupp för yngre där många barn har tränat längdskidåkning. Utöver det tränar ungdomar och vuxna i spåren som ofta är dragna tidigt på säsongen och håller bra kvalitet.

– Många tränar inför Vasaloppet här i Jättendal eftersom terrängen passar för den typen av skidåkning, berättar föreningens ordförande Bertil Jonsson.

Tidigare ordnades skidtävlingar för skolorna i kommunen i Jättendal. Vid föreningsbesöket väcktes tanken på att återuppliva den traditionen.

En levande idrottsplats

Även Dvästa IP har uppdaterats med ideella krafter och med hjälp av kommunala föreningsbidrag. Omklädningsrummet har renoverats och lekplatsutrustning har köpts in. Allt är inte färdigt, men ambitionen är att det ska färdigställas under året.

– Det är så roligt att komma hit och se att lekplatsen används av barnen i trakten, berättar Monica Edh, som är en i föreningen som engagerat sig mycket i utvecklingen av Dvästa IP.

Fotbollsverksamheten sker idag främst i Harmånger, där Jättendals IF har ett samarbete med Harmångers IF under namnet Nordanstigs FF. Föreningarna samverkar där kring både damlag, herrlag och ungdomslag.

Under 2024 firar Jättendals IF aktningsvärda hundra år, något som föreningen kommer att uppmärksamma och fira på olika sätt under året.

Jättendals IFs skidstadion besöktes den 20 april 2023 av Ola Wigg, kommunstyrelsens ordförande, och Andreas Högdahl, kommunstyrelsens 2:e vice ordförande, samt Andreas Mossnelid, fritidsutvecklare. Från Jättendals IF deltog Bertil Jonsson, ordförande, Ulf Wiklund, fotbollssektionen, Eva Gottvall Bruno, kassör, och Monica Edh.

Skidstugan i Jättendal

Ola Wigg, Andreas Högdahl, Bengt Jonsson, Ulf Wiklund och Eva Gottvall Bruno vid skidstugan på Jättendals IF:s skidstadion.

För mer information

Helena Havela, handläggare
0652-360 15, helena.havela@nordanstig.se