MENY


Ridklubben först ut i årets föreningsbesök

Förutsättningarna för föreningar och styrelseengagemang i ideella verksamheter var några av frågorna när kommunrepresentanter gjorde första föreningsbesöket för året. Vi tittade in hos Gnarps Ridklubb.

I vår kommun finns ett rikt föreningsliv som gör ett viktigt arbete, inte minst för ungdomar. För att stötta finns ett väl utbyggt system för föreningsbidrag. Men det är också viktigt att politiker och tjänstepersoner har en bild av föreningarnas förutsättningar och vardag. Våra föreningsbesök är ett bra sätt att få den kunskapen.

Årets första föreningsbesök gick häromdagen till Gnarps Ridklubb där Anders och Helene Tengerström och ridläraren Louise Norberg tog emot. Anders och Helene ingår i styrelsen och Louise är föreningens enda heltidsanställda.

Delat ansvar på helger

Verksamheten bedrivs i den egna anläggningen i Vallen, Gnarp, med tolv ridskolehästar. Klubben har ett 60-tal ridande medlemmar, både juniorer och seniorer. Ridhus och ridbana utomhus gör att verksamheten kan pågå året om.

Louise Norberg sköter gården på förmiddagarna och håller ridlektioner under övrig tid måndag till torsdag. Tre till fyra pass om dagen brukar det bli. Under helgerna delas ansvaret för hästarnas skötsel av klubbens medlemmar.

Samarbete mellan föreningar

Vid vårt besök deltog kommunalrådet Ola Wigg tillsammans med Andreas Högdahl, kommunstyrelsens 2:e vice ordförande och Helena Havela från kultur- och fritidsenheten. De fick en rundtur bland hästarna i stallet där också gårdskatten Pussel valt att flytta in.

Besökarna fick veta att styrelsen är ny och Anders Tengerström är tillträdande ordförande. Han berättade att det är svårt att få personer på alla poster, särskilt kassör, men så är det i många föreningar. Anders vill också se mer samarbete mellan föreningar.

– Jag tycker att det är jättebra att kommunen är ute och träffar föreningarna. Det skapar goda relationer med dem, säger Anders Tengerström.

Kurs i styrelsearbete

Svårigheterna för föreningar att locka till styrelsearbete är inte nya för kultur- och fritidsenheten. De kommer därför att tillsammans med RF SISU ordna en utbildning för styrelsemedlemmar 29 mars. RF-SISU Gävleborg är Riksidrottsförbundets och SISU Idrottsutbildarnas regionala organisation

– Föreningslivet är jätteviktigt! I kommunen har vi inte resurserna att driva allt det som föreningarna sköter. Därför är det väldigt viktigt med ett välfungerande bidragssystem och stöttning på andra sätt, säger Ola Wigg.

Läs om våra föreningsbidrag

Läs mer om vår kurs i föreningsarbete

Tre personer står i ett stall tillsammans med en häst.

Louise Norberg, Anders Tengerström och Helene Tengerström tillsammans med hästen Appe i Gnarps Ridklubbs stall.

För mer information

Helena Havela, handläggare
0652-360 15, helena.havela@nordanstig.se