MENY


Nordanstigs Motorklubb – en förening som växer

Jättingsbergsbanan mellan Gnarp och Jättendal är Nordanstigs Motorklubbs hemmabana. Där körs motocross och var femte av de 220 medlemmarna är förare med tävlingslicens. I slutet av maj besökte förtroendevalda och tjänstepersoner föreningen.

Nordanstigs Motorklubb grundades för 43 år sedan och arrangerade sin första tävling några år senare. Jättingsbergsbanan består av två motocrossbanor: en sandbana för stora cyklar och en lite mindre jordbana med ett kortare sandparti för de mindre cyklarna. Svemo besiktar anläggningen varje år och målet är att i framtiden kunna hålla större tävlingar.

Föreningen växer och intresset ökar

Pandemin har påverkat många olika föreningar negativt, men det är ingenting som Nordanstigs Motorklubb märkt av. Istället har medlemsantalet ökat och antalet aktiva förare är nu fler. Antalet träningstillfällen har också utökats.

– I år är det andra året som barn och unga kan delta i crosskolan. Efter crosskolan kan föraren gå en utbildning för tävlingslicens som genomförs tillsammans med vårdnadshavare, berättar Chris Camél, administrativt ansvarig för crosskolan.

Säkerheten är viktig. För att köra krävs, förutom en crosscykel, hjälm, crossbyxor, crosstövlar och ryggskydd. Utöver det är ett det bra att ha ytterligare skydd.

Startade lag 2019

Hösten 2019 startade föreningen ett lag, men året därpå kom pandemin och inga tävlingar kunde genomföras.

– Förra året arrangerades tävlingar igen så då kunde vi äntligen göra vår lagseriedebut, berättar Annika Halvarsson som är lagledare. Då avslutade vi säsongen som 11:e lag i nedre norra distriktet som består av Gävleborg och Dalarna. Serien är indelad i division 1 och division 2.

Förutom laget tävlar både motions- och breddförare i alla åldrar individuellt, från knattar till 65 plus.

Projektbidrag och miljöpris för spolplatta

2019 beviljades föreningen projektbidrag från kommunen till en spolplatta där motorcyklarna kan rengöras utan att smutsigt vatten, olja och andra föroreningar rinner ut orenat i naturen. Arbetet med att färdigställa spolplattan pågår och den kommer att invigas under sommaren. Spolplattan har uppmärksammats av Svemo som tilldelat föreningen sitt miljöpris.

Vid besöket deltog Ola Wigg, kommunstyrelsens ordförande, Helena Havela, administratör och från Nordanstigs Motorklubb Annika Halvarsson, lagledare och webbansvarig, Chris Camél administratör för crosskolan, Monica Edh, kassör, Katarina Larsson Widén, sekreterare, Mats Norin, ordförande och Johan Norling vice ordförande.

Bilden visar motorcyklar som kör på en motocrossbana.

Full aktivitet på Jättingsbergsbanan.

Bilden visar en kvinna och två män som står bakom en motorcykel.

Helena Havela, administratör, Anton Isacson, förare och tränare, Ola Wigg, kommunstyrelsens ordförande.

För mer information

Helena Havela, administratör
0652-360 15, helena.havela@nordanstig.se