MENY


Ungdomarnas lysande idé en riktig fullträff

När höstmörkret gjorde att det inte gick att skjuta på vardagkvällarna fick ungdomarna i Hassela Jakt och Sportskytteklubb en idé. Tack vare projektbidrag från kommunen har de nu kunnat skaffa belysning till skyttebanan vid Mörtsjön.

I oktober förra året kunde Hassela Jakt och Sportskytteklubb färdigställa en helt ny belysning på sin skyttebana. Arbetet var delvis möjligt tack vare kommunen som gav klubben 21 000 kronor i projektstöd. Utöver projektbidraget har även RF SISU Gävleborg och en del sponsorer hjälpt till med belysningen.

Eldsjälen Lars-Håkan Lundin ansvarade för projektet, men det var klubbens yngre skyttar som kom med idén att skaffa belysning till banan.

– I slutet av augusti blir det snabbt för mörkt för att skjuta på kvällstid, förklarar Lars-Håkan. När ungdomarna började prata om belysning så räknade vi på det och sökte projektbidrag av kommunen. Det är ju sådana här bidrag som ger oss möjlighet till förbättringar.

Många möjligheter

Skyttebanan ligger gemytligt vid en gammal gård en liten bit upp i skogen vid Mörtsjön, några kilometer nordost om Hassela. Anläggningen ger möjlighet till många olika typer av skytte. Här finns en 80-meters älgbana och en 50-meters bana för 22-lr (long rifle), båda med elektronisk markering. Här finns även en pistolbana och banor för lerduveskytte i skeet, trap och sporting. Totalt 16 lerduvekastare finns på anläggningen.

Long rifle-banan handikappanpassades under 2020. Kostnaden för det projektet uppgick till över 300 000 kronor och även då bidrog kommunen ekonomiskt i form av projektbidrag.

– Vi har nog en av de mest kompletta anläggningarna i landet med tanke på att vi är en så liten förening, säger Lars-Håkan Lundin. Och jag tror inte att så många i kommunen vet vad vi faktiskt har här uppe.

– Och nu när vi har belysning blir vi mer tillgängliga och kan skjuta även på vardagkvällar långt in på hösten, fortsätter Rikard Persson, klubbens sekreterare.

Hoppas på fler ungdomar

Klubben håller öppet för allmänheten alla tisdagar under juni, juli och augusti och man välkomnar nya skyttar. Medlemmarna har tillgång till banan alla dagar under barmarkssäsongen. Intresset är stort och med subventionerade avgifter för ungdomar hoppas klubben att kunna locka yngre att börja med skytte.

– Vi skulle gärna se fler skyttar från hela kommunen, inte bara Hassela, säger Rikard Persson.

Bland medlemmarna är intresset för lerduveskytte störst där klubben har flera tävlingsskyttar. Lars-Håkan har varit med i klubben sedan 80-talet och förutom att dra igång olika projekt är han en av klubbens tävlingsskyttar.

Spännande höst

– Det blir spännande att se hur det faktiskt blir med belysningen. Det kan ju vara lite svårt att veta vilken belysning som krävs för att det ska bli bra, men vi kollade med skytteförbundet vad de hade för rekommendationer och sen anpassade vi dem till oss, säger Lars-Håkan.

Nu väntar en lång sommar innan den nya belysningen kommer till användning men Lars-Håkan har redan fler saker på gång för skyttebanan.

– Inga större projekt just nu, men visst har jag några idéer, säger Lars-Håkan.

– Ja, det är bara för oss andra att hänga på när Lars-Håkan hittar på saker, säger Rikard och skrattar.

Vad är projektbidrag?

Projektbidrag kan sökas av föreningar och organisationer. Syftet är att bidra till föreningarnas möjligheter att behålla och utveckla sin verksamhet. Prioriterade områden är barn och unga, folkhälsa, samt miljö.

För 2022 är senaste ansökningsdatum 5 mars och beslut tas på kommunstyrelsesammanträde.

Läs mer och ansök om projektbidrag på Bidrag | Nordanstig Länk till annan webbplats.

Bilden visar skyttebanan i Mörtsjön i skymning med den nya belysningen tänd.

Skyttebanan ligger gemytligt i skogen några kilometer nordost om Hassela.

Bilden visar en skytt som siktar på lerduvor.

Lars-Håkan Lundin skjuter lerduvor i den nya belysningen.

Bilden visar Lars-Håkan Lundin och Rikard Persson från Hassela Jakt och Sportskytteklubb.

Eldsjälen Lars-Håkan Lundin och sekreteraren Rikard Persson, två av Hassela Jakt och Sportskytteklubbs drivande medlemmar.

För mer information

Helena Havela, handläggare

0652-360 15, helena.halvela@nordanstig.se