MENY

Ersk-Matsgården

Välkommen till den gamla finngården

Sommaren 2019

Vi öppnar på söndagen den 23 juni klockan 12–16, vi stänger söndagen den 4 augusti.

  • Vi har öppet torsdag–söndag (stängt måndag, tisdag och onsdag)
  • Större sällskap kan även boka de dagar vi har stängt (mån–ons)
  • Sommarens program

Levande Hälsingegård

Ersk-Matsgården i Hassela är en av de få "levande" gårdarna i projektet "Hälsingegårdar". Här får du se hur man levde i mitten av 1800-talet och höra historien om när de första finnarna slog sig ner här 1598.

Om du vill gå en cirka 300 meter lång promenad ned till dammen, så kan du se det gamla vattenverket med kvarn, spånhyvel, linstamp och linskäkt. Eller bara nöja dig med att höra fåren bräka och njuta av den ro som vilar över gården.

Kommunen ansvarar för att bevara, förvalta och göra gården levande. Detta arbete är inte helt avslutat, smedjan är ännu inte återuppförd, men husen är helt inredda och möblerade.

Guidning

Av våra guider får du en muntlig historielektion om gården och dess invånare under dryga 200 år och den finska invandringen för mer än 400 år sedan. Under sommaren lever gården upp tack vare djuren som finns där då. Med hjälp av temadagar försöker vi visa arbetet på gården. Så gott som dagligen är arbetet i bakstugan i full gång.

Hitta till Ersk-Mats

Om Ersk-Matsgården

En välbevarad släktgård

Ersk-Matsgården är en gammal bondgård byggd för drygt 200 år sedan av Erik Mattson (1747–1834), en ättling till de finnar som invandrade från Savolax 1598. Det är Erik Mattson som gett namn åt den välbevarade släktgården Ersk-Mats.

Byggnader

Bondgården består av ett femtontal byggnader, varav två boningshus, det ena, Norr-på-gården, uppfört i mitten av 1770 talet och det andra, Yst-på-gården, uppfört 1818 som undantagsstuga för Erik Mattson och hans hustru Karin.

Dessutom finns det ett stort ladugårdskomplex med bland annat ladugård, brygg- och bakstuga, loge, fårhus, grishus, farstall, tröskvandring och källare. Allt sammanfördes under ett tak år 1846, vilket var den sista stora byggnationen som gjordes på gården. Stallbyggnaden innehåller förutom stall med plats för tre hästar, en pigkammare, en köttbod och det gamla dasset med fem hål.

Till gården hör också en vagnsbod, en sommarladugård, ett härbre, en vedbod, en rökbastu och en hel del hölador. Smedjan är tyvärr raserad sedan länge.

Självhushåll

Det gamla vattenverket är restaurerat och kan köras. Detta vattenverk, som ligger cirka 300 meter från gården, innehåller kvarn, linstamp, linskäkt och spånhyvel. Det enda som inte är återställt är själva sågen. Även dammluckor och vattenrännan är restaurerade. På gården fanns alltså alla sorters ekonomibyggnader som behövdes för att en gård skulle klara sig själv under självhushållets dagar i mitten av 1800-talet.

Välkommen till Ersk-Matsgården!

Mer information

Turistbyrån, 0652-161 75

EU-projekt för fönsterrenovering på Ersk-Matsgården