Svenne tog tag i viktig framtidsfråga
Hur kan tillgången till mat säkras vid kris eller krig? Det har blivit en brännande fråga som spätts på av klimatutmaningar som längre torrperioder, nya skadedjur och skyfall. Lokalproducerat kan vara en del av lösningen. På Innegården i Västtjär gör man just det.
Politiker överlag behöver lägga mer kraft på hur Sveriges livsmedelsförsörjning ska säkras – i fred och vid kris eller krig. Det tycker Sven-Erik ”Svenne” Eriksson på Innegården i Västtjär, Ilsbo. Själv drar han sitt strå till stacken när lantbruket, som varit i släktens ägo sedan åtminstone 1600-talet, för några år sedan ställde om från vallodling till grönsaker.
Grönsaker och potatis
Svenne tog över driften 2008 i en tid då man valt att avveckla mjölkproduktionen. Köttproduktion bedrevs sedan under några år på gården, men förutsättningarna fanns inte för att skala upp till tillräckligt många djur för en långsiktig lönsamhet, åtminstone inte utan omfattande investeringar.
I dag är det grönsaksodlingen som dominerar. På sex hektar odlas kål, morötter, potatis och andra grödor som kan variera från år till år. Grönsaksodlingen sker utan kemiska bekämpningsmedel.
Investeringar och risker
Men inte heller satsningen på grönsaker hade varit möjlig utan investeringar. Sedan några år producerar solpaneler på de stora takytorna egen energi som bland annat driver det nya kyllagret. Hösten 2024 invigdes gårdsbutik med självbetjäning till privatkunder, något som fallit väl ut. Annars finns de stora kunderna bland traktens livsmedelsbutiker och kommunerna och skolköken.
Investeringar kan vara nödvändiga men innebär också risker, särskilt i en bransch som är så väderberoende. En lättnad för Innegården och andra odlare är årets skörd, som blev mycket bättre än ifjol som hade torka på våren och den blöta stormen Hans på sensommaren.
Kommunerna ställer krav att potatisen ska vara tvättad. Liksom många andra saknar Innegården egen tvättkapacitet. Istället har man det här året hyrt in sig på de maskiner som finns hos numera nedlagda potatisodlingen i Hög.
Stort samhällsengagemang
Att Svenne Eriksson har ett stort samhällsengagemang är tydligt. Han bekymras över kombinationen av låg självförsörjningsgrad på livsmedel, ökande medelålder bland lantbrukare och svag lönsamhet i näringen generellt. Pandemin visade riskerna med att förlita sig på den globala marknaden och andra länder för vår försörjning. Historien visar också att tomma livsmedelsbutiker snabbt kan leda till social oro i ett samhälle.
Digitaliseringen av leveranssystem och logistik är andra sårbarheter. Driftstörningar ställer emellanåt till det och logistiken skulle kunna drabbas hårt vid cyberangrepp.
– Politiken borde ägna mer tankemöda åt de här frågorna eftersom livsmedelsförsörjningen är ett absolut basbehov för befolkningen. Redan nu börjar försäkringsbolag ställa hårdare krav på anpassningar på grund av klimatförändringar. Dialoger kring markanvändning, dikning, bevattning och liknande kan inte vänta.
Företagsbesöket på Innegården i Västtjär gjordes av Lars Hed, kommunstyrelsens 1:e vice ordförande, Erik Hedlund, kommunchef, Jenny Norberg, enhetschef, Tomas Ahlström Agner, näringslivsutvecklare och Elisabeth Lindberg, Arbetsförmedlingen.
För mer information
Tomas Ahlström Agner, näringslivsutvecklare
0652-361 69, tomas.ahlstrom-agner@nordanstig.se