MENY


Hus- och hemintresset lyfter Harmångersföretag

Kurvorna pekar uppåt för två Harmångersföretag som också valt att satsa på mindre klimatavtryck. När grundarna nu planerar för att trappa ned väntar generationsväxling i familjen.

Klimat och miljö – både inomhus och utomhus – är viktigt för företagarparet Göran Ekblom och Maria Andersson Ekblom. Ett bra inomhusklimat står deras företag Värmebutiken i Hälsingland för. Deras andra företag, Harmångers Plåt & Entreprenad AB, är miljö- och kvalitetscertifierat enligt FR 2000.

Det är en frostig oktobermorgon när näringslivschef Mia Järliden knackar på. Göran och Maria förklarar att den för dagen tomma plåtverkstaden i vanliga fall sjuder av aktivitet. Men nu är det älgjakt och medarbetarna ansökte redan i våras om ledigt för den viktiga höstjakten.

Samarbete med gymnasiet

Flera av företagets plåtslagare började som lärlingar hos Göran och Maria. Den senaste är nu på väg in i företaget som anställd. Sedan flera år har Harmångers Plåt ett samarbete med gymnasieskolan för att bana väg för och hjälpa fram framtidens plåtslagare, berättar de.

Alla medarbetare behärskar alla moment både i och utanför verkstaden. Det ger en robust organisation för att kunna fortsätta att leverera även om någon till exempel skulle bli sjuk.

Det har gått 42 år sedan Göran Ekblom själv utbildade sig till yrket. Under några år arbetade han som anställd, därefter med egen firma på deltid. Sedan 1998 är han företagare på heltid. Även Maria har successivt glidit in på heltid efter att ha jobbat med en hel del annat. I dag ansvarar hon för administration, telefonkontakter och för försäljning i Värmebutiken.

Generationsväxling påbörjad

Maria och Göran kommer att fortsätta att ansvara för Värmebutiken. De försöker nämligen trappa ner lite och i Harmångers Plåt & Entreprenad pågår just nu en generationsväxling där sonen Erik är på väg att ta över. Men sådant tar tid. Inom några år räknar de med att växlingen är genomförd och Värmebutiken blir deras enda uppdrag. Pensionärer på heltid blir de inte.

Pandemin har lett till ett ökat intresse nationellt för hus och hem. Det är något som också märkts tydligt hos Harmångers Plåt och Värmebutiken där både efterfrågan på plåtarbeten och kaminförsäljningen pekat rakt uppåt. Förutom traditionellt plåtarbete utför man också byggarbeten och viss legotillverkning.

Hållbarhet viktigt

Vid sidan av företagen har Göran Ekblom haft engagemang i flera styrelser och bland annat suttit i kommunens näringslivsråd. När de nu trappar ner lite drar han också ner på uppdragen och det kvarstår bara en handfull åtaganden.

Miljön och en hållbar framtid är som sagt viktigt för både Göran och Maria. Det återspeglas i avfallssortering och solceller till företagens lokaler. Verkstaden har energieffektiviserats och bilparken är modern för minskade utsläpp.

Mia Järliden och näringslivsenheten tackar för ett trevligt och intressant besök i Harmånger.

Man och kvinna står på ett verkstadsgolv intill en grön plåtmaskin.

Göran Ekblom och Maria Andersson Ekblom.

För mer information

Mia Järliden, näringslivschef
0652-360 51, mia.jarliden@nordanstig.se