MENY


Effekt vet hur man sätter färg på tillvaron

Med dussintalet anställda gav sig företaget in i en offentlig upphandling och kammade hem ett kontrakt. Det och mycket annat fick kommunledningen veta vid sitt företagsbesök hos Effekt Måleri i Harmånger.

Med hela sina yrkesliv i måleribranschen har Ulf Nordholm och Mats Svedberg sett inredningstrenderna komma och gå. Tillsammans äger och driver de Effekt Måleri AB i Harmånger sedan 2010, och nuförtiden har tapeterna tappat i popularitet till förmån för målade väggar, både i hemmen och i nyproduktion.

Med sina cirka tolv anställda verkar Effekt Måleri på en marknad som sträcker sig ungefär mellan Hudiksvall och Sundsvall, och emellanåt även så långt norrut som Härnösand. Det är också en av fördelarna med jobbet; variationen att hela tiden byta arbetsplats, få se nytt och nya miljöer.

Tog hem nytt avtal

Våren och sommaren och en bit i på hösten är högsäsong. När kylan kommer med färre utomhusjobb minskar också arbetsstyrkan något.

Sedan en tid tillbaka har företaget avtal med Nordanstigs kommun och Nordanstigs Bostäder. Ulf och Mats gav sig in och lämnade offert och tog hem en offentlig upphandling, så kallad LOU. Offentlig upphandling kan tyckas snårig. Därför kommer näringslivsenheten under 2022 att bjuda in till informationsmöten för att öka kunskapen om LOU i det lokala näringslivet. Målet är att fler Nordanstigsföretag ska ge sig in i upphandlingar, på egen hand eller tillsammans med andra aktörer.

Fint samarbete med skolan

Ulf och Mats har som sagt många år i yrket och på sikt är det kanske dags att lägga penseln på hyllan och låta andra ta över. Effekt Måleri samarbetar med Bromangymnasiet i Hudiksvall och tar löpande emot lärlingar. För intresserade och motiverade ungdomar finns mycket att lära och kanske möjligheten att bli kvar i företaget.

Yrkeskompetens och geografisk närhet är något som Mats Svedberg och Ulf Nordholm värnar om. Hantverkare är ett bristyrke och de båda företagarna hoppas att fler utbildar sig. Särskilt glada är de för samarbetet med gymnasieskolan, som för deras del varit lyckosamt.

Full styrka till våren?

Så här års går måleribranschen mot lågsäsong, men framåt mars drar det igång igen. Då hoppas Ulf och Mats att det finns målare tillgängliga för att återigen bli full styrka för att sätta färg på tillvaron i och runt Nordanstig.

Även om målat just nu är populärast bläddrade företagsbesökarna intresserat i tapetkatalogen. Kanske fick vi med oss några uppslag och tankar om förnyelse därhemma!

Från kommunen deltog ledningsutskottets ordförande Stig Eng, näringslivschef Mia Järliden och Elisabeth Lindberg, Arbetsförmedlingen.

En man iklädd målarkläder står framför en silverfärgad hantverkarbil.

Ulf Nordholm är en av två delägare av Effekt Måleri AB i Harmånger.

För mer information

Mia Järliden, näringslivschef
0652-360 51, mia.jarliden@nordanstig.se