MENY


Kajsa är företagare i dubbla branscher

Våra företagsbesök är viktiga för att förstå vardagen för Nordanstigs företagare. En torsdagsmorgon i september gjorde vi ett besök, men fick inblick i två olika branscher.

Bergsjö Blommor & Ingelas Begravningsbyrå drivs av Kajsa Råbom med hjälp av sambon Hans Nilsson. Men med ett förflutet inom storkök var det inte självklart att Kajsa skulle bli företagare. Det var intresset för blommor som ledde henne hit.

Blomsterbutiken och begravningsbyrån ägdes tidigare av svärmor, och Kajsa tillbringade mycket ledig tid i blomsterhandeln. Begravningsbyrån däremot ville hon inte vara delaktig i. Men för sex år sedan gjorde omständigheter att hon under en period behövde rycka in även där.

Friare än vad många tror

En dag föll det på henne att köra transporten till kyrkan, en sista färd innan nära och kära skulle ta sitt avsked i kyrkan. Stunden var fin och Kajsa kände att det inte alls var så svårt – tvärtom var det en stund av lugn och stillsamhet. Kajsa började läsa begravningslagen på kvällarna och sökte kunskap hos kyrkovaktmästarna bland andra. Det finns nämligen ingen utbildning, kunskapen överförs istället mellan människor.

Egentligen är ramarna mycket friare än vad många tror när en begravning arrangeras. Viktigast är att anhöriga får ett bra avsked, och den friheten vill Kajsa förmedla. Nu får hon hjälp av sambon Hans Nilsson med delar av begravningsbyrån, främst på kvällar, fredagar och helger. Annars jobbar han på Homons återvinningscentral.

Viktigt med hållbarhet

Som så många andra företagare har Kajsa påverkats av pandemin, framför allt i begravningsrörelsen. Det var en jobbig tid med mycket arbete som hon hoppas vi alla ska slippa uppleva igen.

Pandemin har också inneburit mycket arbete i blomsterbutiken. Våren 2020 slogs rekord i blommogram. När vi inte kunde träffas valde många att skicka tankar och hälsningar via blommor. Idag har Kajsa hjälp på halvtid och ringer in extra arbetskraft vid behov.

Hållbarhet är viktigt för Kajsa och i stort sett allt växtmaterial används. Hon är upplärd i binderi av sin svärmor och håller sig uppdaterad med inspirationsföreläsningar. Att binda blommor är den roliga och kreativa delen av arbetet och det går inte att ta miste på när hon berättar.

Digitalt system på önskelistan

För första gången har Kajsa och Hans kunnat stänga under tre veckor i sommar för skön och välbehövlig semester. Planen är att kunna hålla stängt några sommarveckor åren framöver. Andra planer är att återställa entrén och lyfta fram skyltfönstren och på så sätt få in mer ljus i butiken.

Andra önskningar är en borgerlig begravningsförrättare i kommunen och att utveckla ett eget digitalt system för beställning av blommor.

Ola Wigg, kommunalråd, Tor Tolander, oppositionsföreträdare, Erik Hedlund, kommunchef och näringslivschef Mia Järliden, tackar för ett intressant besök och önskar Kajsa Råbom lycka till med planerna. Vi fick värdefull kunskap om två branscher och flera argument för vikten av lokal handel. Och det är aldrig fel att köpa med en blomma hem!

Kvinna står i en blomsterbutik med hyllor med orkidéer, gröna växter och presentartiklar i bakgrunden.

Kajsa Råbom driver Bergsjö Blommor & Ingelas Begravningsbyrå i Bergsjö tillsammans med sin sambo.

För mer information

Mia Järliden, näringslivschef
0652-360 51, mia.jarliden@nordanstig.se