MENY


Rekordklättring i Svenskt Näringslivs rankning

Varje år presenterar Svenskt Näringsliv en rankning av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. I årets rankning landar Nordanstig på en 184:e plats och klättrar därmed 80 placeringar från fjolårets 264:e plats.

Syftet med Svenskt Näringslivs rankning är att visa var i landet det är bäst att starta och driva företag. Rankingen innehåller totalt 18 faktorer som viktas olika tungt. I år bygger undersökningen på statistik hämtad från SCB (Statistiska centralbyrån) och UC (Upplysningscentralen) och på den enkät som under våren gick ut till företagare i landet. Vår placering i årets rankning går i linje med enkätresultaten som visar att företagsklimatet är bättre än på många år. Bäst i länet är Ovanåker som landar en 112:e plats, men Bästa klättrare är Nordanstig.

– Det här är resultatet av ert långsiktiga arbete och mycket värdefullt för hela länet, säger Lotta Petterson, regionchef vid Svenskt Näringsliv Gävleborgs län.

Satsningar ger effekt

Betygen ökar på alla punkter utom fyra där resultatet är detsamma som i fjol. Störst är ökningen på kommunens service och bemötande. Även kommunens information till företagen upplevs bättre nu än tidigare, likaså tjänstemäns och politikers attityd. Det företagarna vill se mer av är bland annat bättre dialog, ökad förståelse och förbättrat mobil- och bredbandsnät. 

– Det är intressant att se att det verkligen ger effekt när vi medvetet gått in för att stärka upp och satsar resurser, säger kommunstyrelsen ordförande Ola Wigg.

Under året har näringslivsenheten utökats och en renodlad näringslivschef har tillsatts. I dagarna har också en ny näringslivsutvecklare tillträtt.

– Allt bygger på dialog och bemötandefrågan är ett jobb för oss både internt och externt. Det här är ett jobb som pågått under lång tid där vi nu tar vid och fortsätter framåt, säger näringslivschef Mia Järliden.

"Ranking lokalt företagsklimat 2021" (pdf) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om rankingen (foretagsklminat.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mia Järliden och Ola Wigg skålade i alkoholfritt bubbel.

Mia Järliden och Ola Wigg firade placeringen med att skåla i alkoholfri, närproducerad dryck.

För mer information

Mia Järliden, näringslivschef
0652-360 51, mia.jarliden@nordanstig.se