MENY


Klick gav kick för Hasselaföretag

I snart 100 år har Plyfa i Hassela samlat erfarenhet och kunskap om trä. Det har gjort företaget till en tungviktare inom parkettindustrin och idag har mängder av hushåll och kontor runt om i Europa en bit av Hassela under fötterna.

Plyfa grundades för att tillverka plywood för möbeltillverkning och spånskivor för bygg- och fordonsindustrin. Genom åren har också specialprodukter som skidstavar, köksinredning och hyllplan passerat genom fabriken.

Nyligen besökte näringslivschef Mia Järliden Plyfa Plywood AB i Hassela, där VD Fredrik Lenz tog emot. Det snart 100-åriga företaget är en av Nordanstigs viktiga arbetsplatser där den långa erfarenheten och kunskapen om trä är grunden för Plyfas framgång.

Stora investeringar

Verksamheten startades 1928 av tre skogsägare och under åren har ägarkonstellationerna varierat. Sedan 2007 är Jussi Juselius från Finland majoritetsägare.

I början av 2000-talet startade Plyfa provleveranser av fanérprodukter till parkettgolv. Klicksystemet gav ny energi i parkettindustrin och fabrikerna satsade stort för att öka volymerna. Förändringar i Plyfas ägarstruktur under 2007 innebar stora investeringar kommande år, då bland annat timmerbasning, svarvlina och torklina byttes ut.

650 000 vardagsrum

Idag arbetar ett 100-tal personer på Plyfa. Runt tio är entreprenörer, som till exempel Jesa AB med säte i Hassela, som kör timmertraktorer på plats.

Plyfa omsätter årligen cirka 230 miljoner kronor. Årsproduktionen på 23 miljoner kvadratmeter fanér motsvarar parkettgolv i 650 000 vardagsrum. Fanér från Hassela fyller därmed en tredjedel av behoven från Europas parkettindustri. För det krävs 100 000 kubikmeter timmer varje år, eller uppemot 1 000 stockar per dygn. 40 procent av produktionen säljs inom Sverige, resten går på export.

Kolla undersidan!

Vårt besök avslutas med en rundvandring i fabriken där tillverkningens olika moment imponerar. Med oss hem får vi också ett tips: Kolla undersidan på det parkettgolv du planerar att köpa! Är det granvirke är chansen stor att du väljer lokalproducerat. Då hjälper du till att behålla arbetstillfällen i vår kommun.

Tack till Fredrik Lenz och Plyfa Plywood AB för att vi fick hälsa på!

En man i varselväst står på en plattform och övervakar produktionen av fanér i en plywoodfabrik.

Plyfa Plywood AB:s vd, Fredrik Lenz, visar Nordanstigs näringslivschef Mia Järliden runt i fabriken vid ett besök i början av september.

För mer information

Mia Järliden, näringslivschef
0652-360 51, mia.jarliden@nordanstig.se