MENY


Trolska nominerad till Stora Turismpriset

Region Gävleborg har i år nominerat Trolska Skogen i Jättendal, Nordanstigs kommun, som länets kandidat till Stora Turismpriset.

Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism med Tillväxtverket som huvudman delar den 24 november ut priset på 100 000 kronor till en aktör som på ett nytänkande och innovativt sätt bidragit till att utveckla besöksnäringen. 21 kandidater – en från varje län – nomineras till priset och får 10 000 kronor vardera av Tillväxtverket.

"Involverar lokala krafter"

I år är kriterierna för Stora Turismpriset bland annat nytänkande och innovativ utveckling av besöksnäringen och förmågan att ställa om sin verksamhet under pandemin.

– Trolska Skogen gör ett fantastiskt jobb med att involvera lokalbefolkningen, de lokala och regionala företagen och besökare i utvecklingen av verksamheten. De tar tillvara deras kunskap, energi och kreativitet och väver in det i sin verksamhet. Genom att de använder skogen som sin spelplats och värnar om den, vill de också inspirera barn- och ungdomar till att använda skogen på ett hållbart sätt. Utifrån deras sociala engagemang och engagemanget i skogen bidrar Trolska Skogen till ett hållbarare Gävleborg, motiverar regionråd Eva Lindberg (S) nomineringen från Region Gävleborg.

"Stärker upplevelserna"

Trolska skogens teater i skogsmiljö med bland annat häxor och troll vill både roa och påminna barn och vuxna om hur viktigt det är att vara rädda om djur och natur.

– Hållbarhet är ett viktigt tema och vi spelar teater på stationer på en 1,2 kilometer lång slinga i stället för på en scen. På så sätt kan vi sprida ut publiken, vilket är viktigt i dessa pandemitider, och stärka både teater- och naturupplevelsen, säger Helena Brusell, projektledare för Trolska Skogen som drivs av en ekonomisk förening.

Förmåga till förnyelse

Nordanstigs kommun äger skogsmarken och är även i övrigt en viktig samarbetspartner till Trolska Skogen.

– Jag är glad att Trolska Skogen nominerats och får den uppskattning som den här fantastiska anläggningen så väl förtjänar. Den är viktig för barnens uppfattning av natur och kultur och för vår besöksnäring. Jag gratulerar Trolska Skogen till priset, men också vår kommun som får husera den här fina verksamheten, säger Nordanstigs kommunalråd Ola Wigg (S).

Han betonar Trolska Skogens förmåga att hela tiden förnya sig.

– Den virkade sjön är ett exempel på det. Jag tycker att det är fantastiskt hur de har lyckats engagera människor från hela landet i arbetet med den.

Färggrann sjö av virkade bitar som spänts över marken bland grönska i skogen.

För mer information

Ola Wigg, kommunalråd, Nordanstigs kommun
0730-41 67 81, ola.wigg@nordanstig.se

Eva Lindberg, regionstyrelsens ordförande, Region Gävleborg
076-771 65 28, eva.e.lindberg@regiongavleborg.se

Lena Lejerström, strateg, Region Gävleborg
026-65 02 24, lena.lejerstrom@regiongavleborg.se

Helena Brusell, projektledare, Trolska Skogen
070-311 25 99, info@trolskaskogen.se