MENY


Tradition och utveckling hand i hand hos Lindhs

I hjärtat av Jättendal bakas bland annat pepparkakor av sällan skådad slag. Redan 1924 startade Wolger Lindh, Lindhs Bageri i Gränsfors. 2001 tog Per-Ola Wadin över verksamheten.

Vid ett företagsbesök i somras fick vår näringslivschef Mia Järliden veta att Per-Ola har varit i branschen i mer än 20 år och han har lång erfarenhet som konditor och av bageri. Bageriet har funnits både i Gränsfors och i Bergsjö. I dag huserar man i gamla skolan i Jättendal.

Tuffare för mindre bagerier

Nio personer arbetar i bageriet. Utmaningen för de lokala mindre bagerierna är bake off i butiker och fabriksbakningen som tar över alltmer. De stora bagerifabrikerna kan erbjuda fria returer för affärer medan små leverantörer har det tuffare både vad gäller logistik och möjligheten att ställa om returbrödet till jäst och grisfoder som de stora leverantörerna har.

Ständig produktutveckling

Lindhs bageri har som många andra drabbats av pandemin, avbokade leveranser till exempelvis skolor, arbetsplatser och företag. I höst väntas en kraftig prisökning på mjöl och rapsolja på uppemot 25 procent. Nu hoppas både Per-Ola och vi på näringslivskontoret på en ljusning och inför framtiden är den största utmaningen att hitta personal med rätt utbildning och kunskap.

De senaste 6–7 åren har tårtor, bakelser och kondisbitar stått för hela omsättningsökningen och pepparkakorna står för 25 procent av försäljningen. Hela tiden pågår produktutveckling av nya varor som framför allt hamnar på hyllan i Kronans & Lindhs butik som ligger vägg i vägg med bageriet.

Företagaren Per-Ola Wadin står intill ett stort kärl för degblandning.

För mer information

Mia Järliden, näringslivschef
0652-360 51, mia.jarliden@nordanstig.se