MENY


Middag med havet som bordsgranne

Som ny näringslivschef hälsar Mia Järliden på hos företag runt om i kommunen. En sommarkväll styr hon kosan till ”En liten sjökrog” i Sörfjärden, Gnarp. Där träffar hon krögarna Agneta Hedman och Annika Höglund.

En liten sjökrog började som en sommarrestaurang och har nu utvecklats till en året runt-verksamhet. Sjökrogen är systerkrog till den White guide-prisade restaurangen ”En liten krog” i Sundsvall som Agneta och Annika också driver.

Nya vägar att servera mat

Under året har de, precis som alla andra inom branschen, kämpat med restriktionerna kring pandemin. Det har skapat en frustration men också en idérikedom och kreativitet. Förutom att hålla restaurangen öppen utefter restriktionernas alla krav så har gäster erbjudits att köpa med sig en middagskasse hem.

– Kassen har bestått av en trerättersmeny som enkelt färdigställs hemma. Varje helg har vi erbjudit en ny meny och till jul sålde vi julbordskassar, berättar Agneta.

Framtidsjobb inom restaurangbranschen

Det är inte bara pandemin som gjort det kämpigt för restaurangbranschen, det är även svårt att hitta arbetskraft. De är en tuff bransch med långa dagar och sena kvällar, så det är svårt att rekrytera kockar. I Sverige saknas det till exempel mer än 7000 kockar.

– Att jobba inom restaurang är framtidsbransch för den som tänker i de banorna. Det är också en inkörsport för många i arbetslivet, att servera och jobba extra under sin studietid, säger Annika.

Lägenheter vid vattnet

Det är femte året som det serveras mat ute på Klasudden. Allt började med att entreprenören Leif Berlin köpte udden och började utveckla området. Restaurangen ligger längst ut på udden med havet som närmsta granne. Idag har Leif även byggt bostäder längs med vattnet på Klasudden. Senare i höst hoppas vi kunna träffa Leif för att höra mer om hans tankar kring företagande i kommunen.

enlitenkrog.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

krögarna Agneta Hedman och Annika Höglund vid En liten sjökrog

För mer information

Mia Järliden, näringslivschef
0652-360 51, mia.jarliden@nordanstig.se