MENY


Andra bullar i Jättendal – företagsbesök hos Lindhs bageri

För snart hundra år sedan, redan 1924, startade Lindhs bageri i en källarlokal i Gränsfors. Numera håller företaget till i Jättendal och förra veckan gjorde förtroendevalda och tjänstepersoner från kommunen ett digitalt företagsbesök.

Verksamheten drivs idag av Per-Ola Wadin som hamnade i bageriet av en slump innan han gjorde lumpen 1982. Efter lumpen arbetade han i sin pappas jordbruk och på byggen några år innan han fick frågan om han ville jobba i bageriet igen. Per-Ola utbildade sig till bagare och 2001 köpte han företaget.

Utökat sortiment under åren

I början såldes mest matbröd och kaffebröd, men 2001 ville företaget Kronan sälja pepparkakor och Lindhs bageri började då baka pepparkakor i liten skala. Idag är en tredjedel av det som bakas pepparkakor, en tredjedel bröd och en tredjedel konditorivaror. Mängden bröd som säljs minskar medan konditorivarorna ökar. Bake-off i butiker tar mer och mer av marknaden samtidigt som konsumtionen av bröd har minskat.

Det som är mest lönsamt att baka är semlor, men den största volymen är pepparkakor, berättar Per-Ola. I år sålde vi 7 000 semlor bara på fettisdagen. Det tidigare rekordet är 12 000 semlor!

På bara en vecka går det åt 20 kilo smör i bageriet. På ett år används 14 000 liter grädde, 112 ton mjöl och 300 liter cederolja!

Fler pepparkakor efter flytt

Efter flytten från tidigare trångbodda lokaler i Bergsjö till lokalerna i Jättendal blev det möjligt att öka produktionen av pepparkakor. Lindhs bakar, företaget Kronan marknadsför och Samhall packar. Bageriet levererar förutom till butiker i Nordanstig också till Hudiksvall, Delsbo och Sundsvall. Tio personer arbetar i bageriet och personalomsättningen är låg.

Som företagare tycker Per-Ola tror att det är viktigt att kommunen är attraktiv så att människor vill bo här. Då finns det fler att anställa. En av fördelarna med en liten kommun är att det är lätt att hitta kontakter då. Det han skulle önska är att handläggningstid för till exempel tillstånd vore kortare, men säger samtidigt att det kan vara svårt att korta ner eftersom det ofta är lagstyrt.

Vid företagsbesöket deltog Erik Hedlund, kommunchef, Stig Eng, kommunstyrelsens vice ordförande, Hans-Åke Oxelhöjd, verksamhetschef, Ola Wigg, kommunstyrelsens ordförande, Helena Havela, handläggare och Elisabeth Lindberg, Arbetsförmedlingen.

Bilden visar en skärmdump från ett digitalt möte med sex olika personer.

Företagsbesöket på Lindhs bageri var digitalt. Foto: Nordanstigs kommun

Bilden visar en konditor som bakar marsipantårtor.

Foto: Lindhs bageri

Bilden visar när tårtor dekoreras på ett bageri.

Foto: Lindhs bageri

För mer information

Hans-Åke Oxelhöjd, verksamhetschef Tillväxt och service
hans-ake.oxelhojd@nordanstig.se
0652-361 68